Petak, Rujan 22, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Javni poziv za osnivanje nezavisne liste

Đurđevac - Izbori

Djuro_FerencicPosljednja sjednica Gradskog vijeća potaknula je još neke ljude da se angažiraju u pokušaju spašavanja grada od propasti. Porazni financijski rezultati bili su presudni da na javnu scenu izađe i Đuro Ferenčić, kao kandidat za gradonačelnika sa prijedlogom da se osnuje nezavisna lista za članove Gradskog vijeća Grada Đurđevca na predstojećim izborima. Neuspjeh na prošlim izborima nije ga obeshrabrio, već mu je dao potrebno iskustvo i želju da ovaj puta ostvari uspjeh sa nezavisnom listom. U razgovoru s njime pojasnio nam je svoju viziju oporavka grada.


 

 

 

Što Vas je potaknulo da krenete u osnivanje nezavisne liste za Gradsko vijeće Grada Đurđevca?Kao što ste mogli saznati na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, evidentno je da su nas naši lokalni čelnici i njihove stranke doveli do toga da grad i njegova poduzeća imaju višemilijunske gubitke, a što je ogroman iznos kada se zna kako nam stoji gospodarstvo.

U Đurđevcu je od 1990. izgubljeno radnih mjesta koje se broje u tisućama, sve je manji broj obrtnika, sve se teže živi od poljoprivrede, pao je broj stanovnika, pao je broj školske djece, sve smo stariji, iz Đurđevca odlaze institucije koje su sukus jednog grada kao što je sud, a uskoro ćemo umjesto policijske postaje imati samo ispostavu itd. Mogao bih takve negativnosti nabrajati u beskraj.


Da, svi smo toga svjesni, ali možda nedovoljno. Spomenuli ste nezvisnu listu, kako ju Vi zamišljate?

 

Ovo je otvoreni poziv svima koji žele, znaju i mogu učiniti nešto za svoj grad, a naravno ovdje mislim i na naše sumještane koji žive u prigradskim naseljima.

Članove za ovu nezavisnu listu ne mislim i ne želim određivati ja sam. Želio bih da se svi zainteresirani za ovakav vid suradnje sastanu i predlože članove ove nezavisne liste. Ujedno bih želio da ovo bude istinsko demokratsko okruženje gdje svi mogu iznjeti svoje mišljenje i prijedloge.

Dakle, sve opcije su otvorene, a ja sam samo inicijator ovog okupljanja oko nezavisne liste. 


Koja su Vaša razmišljanja koja bi trebala privući zainteresirane da Vam se jave?


Gledajte, Grad nije taj koji će zapošljavati. Zato trebamo omogućiti investitorima da investiraju u naš kraj bez teškoća. Smanjimo namete poduzetnicima da mogu „disati“. Zanimljivo je da na našem području nema većih proizvođača mlijeka, mesa, voća, povrća, a što bi bilo logično u odnosu na resurse koje imamo.

Istina imali smo „NATURU AGRO“ koja je završila tako kako je završila. Ja ću samo reći da su za to djelomično krivi vodeći ljudi Đurđevca. Ali pustimo prošlost, jer dolazi nam poduzetnik koji će navodno kupiti tu firmu. U interesu grada je da mu izađemo u susret kako bi što prije počeo proizvoditi i zapošljavati.

 

Primjetili ste da ima sve manje djece, kakova nas onda budućnost očekuje? Tko će raditi?

 

Nažalost, da. Taj trend treba zaustaviti i pružiti što više beneficija za djecu. Između ostalog treba vidjeti može li u Đurđevcu biti izgrađen ĐAČKI DOM. Naime, u Pitomači se gradi srednja škola i postavlja se pitanje hoće li naša škola imati dovoljno učenika. Gubitak učenika je i gubitak radnih mjesta. Nažalost, prekobrojni profesori se ne mogu zaposliti u upravi PODRAVKE jer je to mjesto od strane jednog profesora već popunjeno. No možda je alternativa da osnuju večernju školu za prekvalifikaciju viška radnika koje profesor u  Podravci otpušta.

Idemo dalje bez šale. Možda se može u Đurđevcu otvoriti (zgrada bivše poljoprivredne zadruge) dom za djecu koja nemaju roditelje ili su ih roditelji napustili. To bi popunilo učionice osnovne škole i sadašnji učitelji bi imali posla, a trebala bi radna snaga i u tom domu.

Lokalni čelnici moraju inzistirati na tome da nam prehrana djece u školama bude kvalitetna i da sva djeca koriste tu prehranu bez obzira da li im roditelji to mogu platiti. Čini mi se da su tu privilegiju do sada imala samo romska djeca.

Isto tako treba inzistirati da se koriste namirnice isključivo ili pretežito od lokalnih proizvođača.


Sada ste kroz odgovor dali i djelomično viđenje školstva, a na to se nadovezuje i sport...

 

Danas kada sve više obavljamo poslove sjedeći, potrebno je da se mladi, a i stariji, bave sportom, odnosno da imaju neku fizičku aktivnost primjerenu njihovoj dobi.

No kada govorimo o sportskim klubovima koji imaju takmičarsku aktivnost svima je poznato da su za svaki sport potrebna određena sredstva.

Smatram da treba inzistirati prvenstveno da imamo dobre trenere-pedagoge i da bi oni te poslove u nekim sportovima (nogomet, rukomet, košarka ) trebali obavljati profesionalno, a Grad bi trebao za potrebe sporta izdvojiti više sredstava.

No, s druge pak strane i roditelji bi trebali sudjelovati u sufinanciranju bavljenja svoje djece sportom. Naime, pretpostavljam da svaki roditelj želi da mu dijete u sportu napreduje odnosno da bude najbolje u svojoj starosnoj dobi. Treneri bi trebali uočavati koja djeca su nadarena i otvarati im putove za daljnja napredovanja u više rangove natjecanja tako da neka djeca mogu svoj trud , zalaganje, znanje i talent u nekim klubovima unovčiti.

U posljednjih 20 godina grad je izdvojio veliki novac za sport, a klubovi nisu iznjedrili niti jednog sportaša koji bi danas bio profesionalac i od toga živio i čak onda pomogao svojem prvom klubu iz kojega je potekao.

Klubovi bi trebali objedinjeno nabavljati sportsku opremu i rekvizite radi  postizanja  nižih cijena. Mislim da SPORTSKA ZAJEDNICA ima relativno dobre kriterije za podjelu sredstava, pa se tu  ne treba puno uplitati.


Uz sport, kao zdravom načinu života, može se povezati i pitanje zdravstva u našem gradu...


Svaki čovjek želi si da bude zdrav. Samo zdrava osoba može svojim fizičkim i umnim sposobnostima doprinositi razvoju društva. Ne znam koliko mi đurđevčani možemo utjecati na razvoj zdravstva, no znam da su županijski čelnici „ predali“ bolnicu u Koprivnici  na upravljanje državi. To sigurno znači da će neki odjeli u toj nama najbližoj bolnici biti ukinuti.


Kultura u našem gradu je "živahna", kako na to Vi gledate?

 

Iz gradskog proračuna će biti sve manje novaca. Treba se okrenuti drugim izvorima financiranja  za potreba adaptacije kulturnih objekata, nabavku opreme i drugih potreba. Isto tako valja reći da Đurđevac ima dosta kulturnih događanja zahvaljujući agilnim radnicima u kulturi. Problem je jedino (moje mišljenje) što tim događajima uvijek prisustvuju isti ljudi, tako, ako gledamo u postocima, relativno malo građana je zainteresirano za kulturu, a što nije dobro. 

Amatersko djelovanje u toj sferi je značajno i treba ga podržavati.

Za KUD „Petar Preradović“ treba svakako izdvojiti više sredstva. Ulaskom u EU oni će dobiti još više na značenju, jer ćemo u EU biti prepoznatljivi po našim običajima koje on njeguje.

To također vrijedi i za PUHAČKI ORKESTAR DVD-a koji treba i dalje podržavati i sufinancirati, a možda bi ih trebalo češće koristiti kod obilježavanja blagdana.

Naša GLAZBENA ŠKOLA svakako doprinosi kulturnom sadržaju i obrazovanju, zato treba što prije osigurati adekvatan prostor za nju.

Gradsko AMATERSKO KAZALIŠTE kada se konačno „rodilo“ ne treba dozvoliti da umre, jer dosadašnji izvanredan i uspješan rad nas na to i obvezuje, a financijske injekcije pomažu.

Što reći o LEGENDI O PICOKIMA? Gradska uprava  ne bi trebala biti ovoliko angažirana oko ovog događaja, jer se stječe dojam da je to najvažniji posao koji uprava obavlja, a uz to treba težiti ka samofinanciranju. Na žalost ova manifestacija nije u Hrvatskoj dovoljno poznata kao što mi mislimo.


Kada već spominjete Picokijadu, neizostavno pitanje je: turizam?

 

Svi o turizmu, a nitko ništa konkretno. Turizam bi trebao donositi prihode i dio stanovnika bi vjerojatno od toga trebao živjeti ili bar imati dodatne prihode. Svi se pozivaju na hotel PICOK i da će on biti ne znam niti sam što. Hotel je u privatnom vlasništvu. Pretpostavljam da oni imaju svoju  poslovnu politiku i da im se ništa ne može nametati ali im treba izaći ususret gdje se to god može, kao i svakom drugom poduzeću, te poticati suradnju sa lokalnim udrugama i proizvođačima hrane, što je, kako čujem već započelo. 

Nikada nisam čuo podatak koliki su prihodi grada od turizma i na što se troši taj novac. Istina, svojevremeno smo trebali dobiti čarter letove iz Amerike (naši predstavnici su bili tamo), no ja ne znam koliko je toga realizirano.

Vjerujem da turiste može privući „VINSKA CESTA“. Zato bi bilo dobro da se to sve uz pomoć grada i privatnog  kapitala stavi u funkciju. Imajmo na umu da je Hrvatska  puna „vinskih cesta“. Do danas je napravljeno nekoliko predradnji i treba nastaviti dalje. Ta cesta bi trebala biti mjesto gdje naši poljoprivredni proizvođači mogu prodati svoje proizvode.

Treba  napomenuti da je grad već dosta novca dao za takove sadržaje u SVETOJ ANI. Nastaviti sa realizacijom tih planova (skijalište i umjetni snijeg su neostvarivi).

Nekada  se u Čepelovcu slavila (proštenje) Mala Gospa. To treba, ako je moguće ponovo oživjeti i povezati sa „vinskom cestom“. Budrovac isto ima tradiciju slavljenja Velike Gospe.

Možda uz buduću ponudu na „vinskoj cesti“ ide i planinarski turizam te  CIKLOTURIZAM.


Kroz školstvo smo se dotaknuli pitanja mladih, kakva je njihova perspektiva?

 

Kako danas stvari stoje sve više mladih ne vidi svoju perspektivu u Hrvatskoj. Nažalost.

No, ako već moramo ići u svijet zaraditi svoj kruh, onda neka tamo idemo, ne kao fizička, već kao stručna radna snaga. Zalagati ću se da se mladima osiguraju đački i studentski krediti  koji će im omogućiti da mogu normalno učiti i  studirati. To je sada iznos od najmanje dvije tisuće kuna mjesečno za studente. Kredit  se treba vratiti, jer će se tim  novcem ponovo kreditirati drugi učenici i studenti. Kredit bi dobili svi bez obzira na imovinsko stanje.

Koliko školovanje znači govori jedna poslovica, a koja glasi:

"Ako misliš godinu dana unaprijed, sij žito.

Ako misliš deset godina unaprijed, sadi voćku.

Ako misliš sto godina unaprijed, školuj ljude."

Ne znam  koliko se koristi dvorana koja je u dvorištu  kod župnika, ali mislim da bi ju mladi trebali koristiti puno više za razne aktivnosti. Nekada su u Đurđevcu bile četiri takove dvorane, a danas toga više nema, osim na Peskima. Jedino gdje mladi odlaze su kafići. To što je dvorana kod župnika nipošto ne znači da tamo moraju biti samo vjerski sadržaji. Ono što mladi osmisle grad će podržati. Vjerujem da će župnik podržavati  aktivnosti mladih, a koje idu za afirmacijom istih na bilo kojem polju, a što je korisno za život.

Sada imamo mlade koji su tobože organizirani po strankama, ali to ne pridonosi jedinstvu mladih ljudi u gradu. Savjet mladih Grada Đurđevca bi morao više poraditi na okupljanju i osmišljavanju kreativnih sadržaja za mlađu populaciju u vlastitom prostoru koji im moramo osigurati.


Ne smijemo zaboraviti ni na naše starije sugrađane...

 

U potpunosti se slažem. Grad mora ukazati službama koje se time bave, a ne znaju za sve slučajeve, da se određenim stanovnicima mora dati pomoć. To su najčešće stari ljudi koji su se bavili poljoprivredom, a sada od svoje  mirovine (600 kuna) ne mogu podmiriti i najosnovnije potrebe. Socijalne pomoći i sve druge prinadležnosti dobivaju skupine koje nikada nisu u proračun dale niti kunu, a ljudi koji su se bavili poljoprivredom su totalno zapostavljeni. 

Ne želim, kako se kaže, „izazivati vraga“  i govoriti da će se u Đurđevcu trebati otvoriti PUČKA KUHINJA.

Moramo razmotriti i definirati postojeću ideju o staračkom domu u Đurđevcu.


Kako sve to ostvariti? Što treba mijenjati u ovom gradu da bi se nešto pokrenulo?


Prije svega se treba pozabaviti GRADSKOM UPRAVOM koja je preskupa i ima previše zaposlenika. Grad i njegova poduzeća su prezadužena, a treba i konsolidirati proračun, jer grad više nema imovine koju će prodati i  „pokrpati neke rupe“.

Mnoge stavke u proračunu su već zadane i ne može se bitno utjecati na njih.

Upravljačka struktura (oni koji dolaze sa izborima) do sada je bila preskupa, iako su bili volonteri. Naknade su bile previsoke i neprimjerene ekonomskoj snazi. No oni su tako odlučili i to nije bilo nezakonito. Druga je stvar da li je to bilo moralno.

Zanimljivo je da ti isti koji su nas doveli do toga sada tvrde kako će to ispraviti. Neki su rekli da je to „idilična kohabitacija“, jer su svi bili zadovoljni, jedino što će sada tu „idilu“ građani  ipak morati platiti.

Gradsku upravu treba smanjiti, a višak ljudi treba staviti u tim koji će pokušati pridobiti sredstva iz EU FONDOVA. To je SLAMKA SPASA. Problem je što se za tu slamku hvata cijela država. To pak znači da tko se prije uhvati da će se možda spasiti.

Ako taj tim neće biti sposobni izvući novac jednostavno im treba zahvaliti i zaposliti druge koji to znaju ili dati nekoj agenciji da to učini za nas.

Treba smanjiti, ili čak ukinuti, naknade načelniku, zamjeniku načelnika, predsjedniku vijeća i njegovim zamjenicima i dati im naknade tek kada se budu vidjeli rezultati njihove politike.

Grad ima imovinu, a to je odmaralište u PRVIĆ LUCI. To su nekada koristila djeca no pametne glavice su odlučile da tamo to ne treba biti više za potrebe djece, pa su se napravili apartmani u koji stane relativno mali broj korisnika.

I na kraju  pretpostavimo da će nam se gospodarstvo oporaviti, da ćemo urediti gradske ulice, kanalizacije, groblja, škole i da ne nabrajam dalje, zapitajmo se tko će onda to koristiti odnosno tko će uživati plodove našega rada.

HRVATSKOM  VLADA BIJELA KUGA, a to znači da odumiremo. Sve nas je manje. Tko će raditi za nas kada mi budemo stari? Hrvatskoj je hitno potrebna demografska politika .To grad Đurđevac ne može sam riješiti pa treba „VRIŠTATI“ da nas čuje naša politička elita i da donese mjere koje će omogućiti mladim parovima da imaju ili da žele imati više djece.

Ako je naša vlada bila u stanju čuti razne udruge (Iskon i slične) koje se zalažu za prava  istospolnih zajednica, onda će valjda ćuti i naše „vrištanje“ pa donijeti takove zakone koji će ići na ruku onima koji imaju djecu.

Ja sam siguran da nije samo materijalna situacija ta koja uzrokuje da se mladi ne žene, odnosno da se teško odlučuju na dobivanje djeteta u godinama koje su najbolje za to.

Svatko od nas mora se zapitati tko će ga njegovati kada dođe u poodmakle  godine.


Zahvaljujemo se na razgovoru i želimo vam puno uspjeha u okupljanju istomišljenika koji bi mogli unaprijediti naš grad i naša sela.

 

Za kraj svima predlažem da još jednom pročitaju ovaj intervju i ako su njihova razmišljanja na tragu ovoga, tada su jedan od mogućih kandidata za vijećnika.

Ovo o čemu smo razgovarali, samo je manji dio mog sveobuhvatnog plana za oproravak našeg kraja.

Dragi sugrađani, ako želite sudjelovati u kreiranju Vaše budućnosti učinite to sada.

Ako ste pasivni nemojte se kasnije žaliti, nitko osim nas samih neće riješiti naše probleme.

Ako nastupamo nestranački ne znači da smo manje vrijedni. Samo izražavamo nezadovoljstvo rezultatima dosadašnjih stranačkih politika.

Molim Vas da se javite na telefon: 091/392 74 77, na koji možete dobiti dodatna pojašnjenja glede NEZAVISNE LISTE, a možete odmah dati i svoje prijedloge.


Share on Facebook
comments

Komentari  

 
0 # RE: Javni poziv za osnivanje nezavisne listeKokodakalo 2013-03-21 21:07
Kaj mislite, el bi se mogla skupiti kaksna "ekipa" za nezavisnu listu?
 
 
+4 # đuro ferenčićĐurok 2013-03-21 22:15
izgleda da je đuro skontal da je kucnol zađni trenutak da se okupi ekipa koja zna i može izbaviti đurđevac iz ove kaljuže u koju su ga dovele ekipe na vlasti od 2000 godine naovamo.đurđevac je zahvaljujući njima doživio ekonomski i demografski slom.zahvaljujući sdp-u i hdz-u odnosno njihovim vodstvima iz toga doba a koji manje-više i sada egzistiraju u đurđevcu se ne vidi izlaz ako te ekipe i dalje budu obnašale vlast.đurđevcu treba promjena a to je đuro uočio kao i krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.čovjek naprosto ima osječaj da uoči takve stvari.
 
 
+4 # RE: Javni poziv za osnivanje nezavisne listeKokodakalo 2013-03-23 09:51
Sanja Nikša, zgleda da je tebi bilo dosta da vidiš ko se kandidiral, bez čitanja teksta, pa napadneš čoveka.... ak bumo o starosti, tvoj kandidat (kak se vidi na fejsu) je samo dve lete mlajši od ovog tu i nije ko tvoj, penzioner, kojem bi zgleda dobro došla volonterska naknada od osem iljad.
Ovaj pak tu nekaj i dela, ima svoju firmu, zapošlava ljude... i kaj ti ja znam...
Kak nesi pročitala moram ti reči da nigde ne piše da neće mlade na tu listu za koju JAVNO traži kandidate dok tvoj v tišini skuplja ljude okolo i nišče nezna gdo bu na listi...
Zgleda da si ti jedna od onih koji koja bu pluvala okolo mesto svog kandidata...
 

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 449 
 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..