Nedjelja, Rujan 24, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Ponosimo se školom u Budrovcu

Budrovac - Područna škola

skola-pozivnicaPrema spomenici škole iz 1883. godine, počeci školskog obrazovanja djece u selu Budrovac potječu iz vremena kada su se prema naputku carice Marije Terezije, na područjima bivše vojne krajine gradile škole u svim većim mjestima. Prema tom naputku, u Budrovcu je 1827.godine sagrađena seoska škola koja je spadala pod krajinu. To je bila škola za vojništvo, gdje se predavalo na njemačkom i hrvatskom jeziku, a poučavalo se vjeronauku, čitanju, pisanju i računanju. Školu su pohađale djevojčice i dječaci, a poučavali su ih općinski učitelji.


 

 

Od 1830. godine nastava je održavana samo na hrvatskom jeziku, a djeca su polazila samo dva razreda. Iz hrvatske škole u njemačku školu, prelazili su samo dječaci koji su dobro napredovali i to od boljestojećih općinara.

1831. godine u školu je uveden i treći razred.

Od 1827. do 1842. godine, škola je bila u općinskoj straži, a 1842. godine mještani su izgradili svoju prvu školsku zgradu, prizemnicu, koja se nalazila na glavnoj cesti.

1830. godine učitelj je bio Ignac Mihočka, a njega je naslijedio Matija Matić koji je ovdje bio učitelj do 1842. godine.

Od 1842. do 1844. godine učitelj je bio Đuro Bučar, a do 1847. godine Josip Mihočka.

Od 1847. do 1893. godine u Budrovcu je bio učitelj Mijo Štefanec koji je i započeo pisati spomenicu koja datira iz 1883. godine.

Prema zakonu od 14.10.1874., sve škole Kraljevine Hrvatske i Slovenije prozvane su „Opčim pučkim školama“, te je škola u Budrovcu pretvorena u pučku školu na hrvatskom jeziku s obavezna četiri razreda. Oko škole je bio školski vrt koji je služio za praktičnu pouku u voćarstvu. Ženska mladež poučavala se ručnom radu što je obavljala gospođica Anka Trezić iz Čepelovca.

Od 1883. godine stalno nailazimo na pritužbe učitelja jer škola svojom veličinom nije zadovoljavala potrebe za poučavanjem velikog broja djece (od 72 do 94 učenika).

Osim toga, školu u Budrovcu, polazila su od 1875. do 1885. godine i djeca iz Sirove Katalene.

1893. godine kao učitelj dolazi Milan Noso, 1897. iz Mostara učitelj Đuro Džamonja, a 1899. godine Ljudevit Luketić.

Nakon njega, 1902. godine na mjesto učitelja dolazi Milan Zrinšćak koji je ovdje službovao do 1921.

U „Nižoj pučkoj školi“ u Budrovcu tada je bilo mnogo djece. 1904. godine bilo je 115 učenika u pet razreda, 1906. 127 učenika, a 1908. 133 učenika.

Učitelj Zrinšćak je neprekidno isticao potrebu za novom i većom školom. Tadašnja škola bila je neodržavana i u lošem stanju te su školu 1908. godine preselili u seosku patrolanu gdje je obuka zbog premalog prostora bila trodjelna, to jest za svaki razred dnevno su se održavala samo dva školska sata. Također se stalno isticala potreba za školskom gombaonicom.

1909. godine upisano je 100 učenika dok je 95 učenika ispisano zbog siromaštva i nedostatka prostorija za učenje.

1910. godine upisan je 141 učenik dok za 80 učenika nije bilo mjesta. Zbog premalih školskih prostora, mnogim je učenicima bilo oprošteno školovanje.

Te je godine kod popisa stanovništva ustanovljeno da Budrovac i Prokljuvanci imaju 200 kuća i 1069 stanovnika.

Učitelj Zrinšćak je u školsku spomenicu zapisao: „Školska zgrada nije dostojna sela Budrovac.“

Nakon upornog isticanja potrebe za novom i većom školskom zgradom, 1912. godine, porušena je stara škola što je dalo nadu da će se početi sa gradnjom nove dvorazdjelne školske zgrade.

U ožujku 1913. počelo se s gradnjom nove školske zgrade koja i danas ponosno stoji na početku sela.

Učitelj Zrinšćak tada je zapisao: „Dođe komisija na lice mjesta i ustanovi mjesto za gradnju nove škole. U sto dobrih časova! Odlučilo se odmah na licu mjesta i reklo ljudima, da će se gradnjom odmah početi. I, hvala, Gospodu, počelo se Bogme!“

Graditelj škole bio je Stjepan Švedek iz Kalinovca, a cijena školske zgrade, s novim namještajem i gospodarskim zgradama bila je 29.400 kruna. Škola je bila vlasništvo školske općine Budrovac, a izgrađena je kao jednokatnica s dvije učionice, zbornicom i učiteljskim stanom. Uz školu je školski vrt (voćnjak, cvjetnjak i povrtnjak) koji se koristio za praktičnu poduku u gospodarstvu školske mladeži. Naknadno se napravila ograda oko škole, bunar te uredila cesta.

1913. godine, nova je školska zgrada primila 94 učenika, a 1914. godine u školu je u pet razreda upisano 110 učenika (86 učenika iz Budrovca i 24 učenika iz Prokljuvanca).

„Sa dravskih sela čini se dojam vlastelinskog dvorca“ - tako je lijepa bila naša nova škola. S ponosom je učitelj Milan Zrinšćak pisao o novoj školskoj zgradi gdje je službovao sve do 1921. godine, punih devetnaest godina. Učitelj Zrinšćak umro je 1922. godine te je pokopan na groblju u Budrovcu.

Nakon njega, u školi su se izmjenjivali brojni učitelji kojih se i danas mnogi stariji mještani rado sjećaju: učiteljice Justina Rasinec, Dragica Benkek, Ljubica Kolar i Marija Puškaš, učitelj Ivan Litvić, učitelji Vida i Bogdan Golmajer. Oni su poučavali do kraja drugog svjetskog rata. Nastava je održavana na hrvatskom jeziku, a trajala je 4 do 5 godina. Prema žigu u spomenici zvala se „Državna narodna osnovna škola u Budrovcu“.

Učitelji i bračni par, Vida i Bogdan Golmajer, su na žalost, pred kraj drugog svjetskog rata doživjeli tragičnu sudbinu. 18. 3. 1944. uhićeni su u svojoj školi i otpremljeni u ustaški logor Stara Gradiška, a zatim u logor Jasenovac. Učitelj Bogdan transportiran je na prisilan rad u Njemačku, odakle s vratio 1945., dok se učiteljica Vida nije vratila iz Jasenovca.

1942. godine u selu se gradi vodovod, a škola ga je dobila 1943.

Od 1944. u školi su poučavali učitelji Ivan Kovačević, Antun Krušec i Đuro Turković te učiteljice Ljubica Đukić (1944.-1953.), Ljubica Židovec (1945.-1947.) i Darinka Lacković, rođ. Molvarec, (1953.).

Od školske godine 1956/57. škola u Budrovcu postaje „Narodna osmogodišnja škola Budrovac“, a nju su osim učenika iz Budrovca, polaze i učenici od 5. do 8. razreda iz Čepelovca i Sirove Katalene. Škola u Budrovcu bila je centralna škola, a škole u Čepelovcu i Sirovoj Kataleni bile su njezine područne škole.

U školi su radili učitelji i učiteljice Petar Ilić, Franjo Mramor (folklorna grupa), Ivan Periša (dramska grupa), Martin Stoprd (pjevački zbor i tamburaši), Katica Mramor, Ivan Filjar, Stanislav Markonja, Ana Butorac i Ante Peroković.

1958. u osam razreda bilo je upisano 112 učenika.

Školska kuhinja u početku je bila u podrumskim prostorijama, a kasnije je preseljena  u dvorišnu pomoćnu zgradu.

Do školske godine 1969./70. nema podataka o školstvu u Budrovcu, a zatim iz školske spomenice doznajemo da je škola Područna škola s jednim kombiniranim trorazrednim odjelom s 32 učenika te da u njoj poučava i odgaja naš učitelj Martin Stoprd (učitelj od 1956. godine) koji stanuje u školskom stanu.

Školska zgrada obnavljana je 1959. i 1975. godine.

Nakon odlaska u mirovinu učitelja Martina, u školi su radile učiteljice Dorotea Kovač, Nada Petrović, Jasminka Stankir i Mira Budaj.

U rujnu 1994. godine na mjesto učiteljice dolazi Olga Lazar koja ujedno i stanuje u školskom stanu.

Danas je u Područna škola Budrovac stara, ali vrlo lijepa zgrada, koja je potpuno  obnovljena izvana (2002. godine obnovljeno je krovište, a 2007. godine obnovljeno je cijelo pročelje škole i školskog stana te kompletna stolarija). Budući da se nalazi na samom početku Budrovca te da je na povišenom položaju, izdaleka se može vidjeti njezina ponosna ljepota.

Uz pomoć Udruge žena Budrovac, dobrih mještana sela – prijatelja škole, župnika Mladena Gorupića, Matične škole te naših dragih roditelja, naša je učionica uređena i opremljena suvremenim nastavnim sredstvima koji učenicima olakšavaju rad i učenje.

Nastava je organizirana u jednom trorazrednom kombiniranom odjelu, a u školskoj godini 2012./13. polazi je 9 učenika.

Često surađujemo s učenicima i učiteljicama drugih područnih škola te zajedno izvodimo terenske nastave, integrirane nastavne dane, ostvarujemo školske projekte i druženja kako bismo obogatili naš rad i učenje te se učenici što bolje upoznali i stekli nove prijatelje.

Oduvijek područna škola i njezini učitelji imaju posebnu ulogu u životu mjesta. Osim što brinu o kvaliteti odgojno-obrazovne djelatnosti i razvoju škole, često su jedni od glavnih nositelja kulturnih zbivanja i drugih aktivnosti u selu, a školski prostor je mjesto tih okupljanja.

Škola i mjesto povezani su, žive zajedno, usko surađuju. Učiteljica sa svojim sadašnjim, bivšim, ali i budućim učenicima godinama priprema priredbe za Dan kruha, Božić i Novu godinu i Majčin dan, obilježava blagdan Svetog Nikole, Dan pada grada Vukovara, organizira fašničku povorku selom, čišćenje travnjaka u selu povodom Dana planeta Zemlje, organizira radionice s učenicima i roditeljima povodom Božića i Uskrsa, surađuje s Caritasom župe Budrovac, sudjeluje na Picokijadi i u drugim aktivnostima sela.

Područna škola u Budrovcu ponos je svojih učenika, njihovih roditelja, učiteljice i svih mještana sela.

Pripremila, učiteljica Olga Lazar

Nešto povijesnih fotografija:

Fotografije aktivnosti škole iz novije povijesti:

 

Share on Facebook
comments

Komentari  

 
-1 # RE: Ponosimo se školom u BudrovcuĐuro Ferenčić 2013-05-11 11:47
1913. godine 94 učenika,1958.godine 112 učenika, 2013.godine 9 (DEVET) učenika.
Zašto naši današnji vođe(politička elita) ne vide ovaj problem a to je jedan od največih problema u RH ??? Obitelji sa više djece su na neki način "omalovažavana" a djeca su zapravo naše največe bogatstvo.Jedino su svečenici i naša Crkva shvatili da se mora više brige posvetiti obiteljima sa više djece.Ovo je veliki problem i predlažem budućem vodstvu Grada da vodi više brige o ovom problemu.Zapitajmo se svaki ponaosob tko će nas njegovati kada budemo stari.Ovo je problem o kojemu se može pisati puno ali bez "politike" ili bolje reči "raznih politika" neće biti riješen.Nastavimo li ovako i škola u Budrovcu će za koju godinu biti "pokojna".Čestitke na 100 godišnjici.Pozdrav svima.
 

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 375 
 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..