Petak, Rujan 22, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Kako do kancelarije u Gradu?

Đurđevac - Komentari

poglavarstvoKako je moguće da Grad iznajmljuje poslovni prostor privatnim osobama u objektu gdje su smještene prostorije Gradske i Županijske uprave? Izgleda da je u Đurđevcu sve moguće. Dana 19. veljače tražili smo da nam se dostave određeni dokumenti temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama koji su nam bili potrebni za članak. Nakon 15 dana (što je, doduše, u roku) dobili smo poštom dio traženih dokumenata, a dokumentaciju o slučaju Gabrijele Golub nismo dobili s obrazloženjem „da je postupak u tijeku“(!?)


 

Ovo obrazloženje je jako interesantno glede toga da je lokalni tjednik već nekoliko puta pisao o tom slučaju, pozivajući se na dokumente(!?). Pa tko onda „dila“ nedostupnu dokumentaciju?

Vratimo se za sada na priču o poslovnom prostoru. Kao smo bili obavješteni, Građanska inicijativa „Ljubav prema svome Gradu“ dobila je u najam prostor u zgradi Gradske uprave te smo zatražili dokument temeljem kojeg je to ostvareno. Kao što smo naveli, dobili smo tri dokumenta i dopis sa objašnjenjem. Zašto za to treba 15 dana, nije nam jasno, obzirom da je Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Đurđevca, Željko Car, već isti dan po primitku Zahtjeva dao nalog da se on hitno izvrši, a to se ponavljalo nekoliko puta u tih 15 dana, ali nadležne službe u Gradu očito su čekale da prođe zakonski rok za dostavu podataka, ignorirajući nadređenog.

Prema dostavljenom dokumentu se može vidjeti da je Željko Lacković, u tom trenutku još uvijek gradonačelnik koji čeka Vladinu odluku o razrješenju, dana 20. siječnja, tri dana prije razrješenja, donio odluku o davanju prostora na korištenje SVOJOJ Građanskoj inicijativi, a isti dan je i potpisan Ugovor o privremenom korištenju poslovnog prostora, koji potpisuje Kristina Benko Markovica.

Dva dana nakon primitka ovih dokumenta POŠTOM, dolazi elektroničkom poštom Zapisnik o primopredaji poslovnog prostora, datiran sa 06. ožujka. Interesantno kako se brzo reagiralo sa tim Zapisnikom, a za Ugovor je trebalo 15 dana.

A sada ono bitno za cijelu ovu priču. Kako je moguće dati gradski poslovni prostor u zakup fizičkim osobama unutar prostora Gradske i Županijske uprave? Građanska inicijativa nije pravna osoba, a i njezina svrha prestaje danom odluke Vlade o istovremenom raspuštanju Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnika i njegova zamjenika, jer je na prošlim izborima pokrenuta samo za tu svrhu, za razliku od političkih stranaka kojima ne prestaje djelovanje u takvim slučajevima. Za pristupanje prijevremnim izborima potrebno je nanovo prijaviti Građansku inicijativu, koja pak sa prethodnom nema nikakove veze. Nadamo se da ste shvatili u čemu je problem.

Uvidom u priložene dokumente vidljivo je da je primoredaju poslovnog prostora potpisao Željko Lacković u ime Građanske inicijative, dok je na Odluci i Ugovoru njegov potpis kao gradonačelnika. Dakle, iznajmio je prostor sam sebi.

Što je još sporno?

Prema Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, Članak 4. Stavak 3., nalaže ovjeru Ugovora: “Ugovor o zakupu poslovnoga prostora mora biti sastavljen u pisanom obliku, a kada ga kao zakupodavac sklapa Republika Hrvatska, odnosno jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku.“ U ovom slučaju to nije učinjeno.

Ujedno, Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, Članak 6. stavak 1., kaže: „Poslovni prostor u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnih osoba u njihovu vlasništvu ili pretežitom vlasništvu daje se u zakup putem javnoga natječaja.“, što niti u ovom slučaju nije učinjeno.

Koja je to silna potreba bila da se bude u blizini Gradske uprave(?), a praznih poslovnih prostora za iznajmljivanje u gradu ima „ko u priči“.

Da li je, prije svega, moralno, a zatim zakonski?

 

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 416 
 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..