Petak, Rujan 22, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Za proizvođače jabuka 26.05.2014.

Poljoprivreda - Savjeti

Tijekom proteklog tjedna suma srednjih dnevnih temperatura mjerena na agrometeorološkim stanicama od početka godine dosegla je 1100°C što znači da je završio let askospora uzročnika krastavosti jabuke (Venturia inaequalis). S obzirom da su u većini voćnjaka jabuka prisutni znakovi bolesti na listu potrebno je redovito provoditi preventivnu zaštitu plodova jabuke kako bi se spriječilo sekundarno širenje bolesti s lista na plod.


 

Prognostičari tijekom ovog tjedna najavljuju mogućnost čestih pljuskova koji će uz visoku temperaturu omogućiti sekundarno širenje krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) osobito u voćnjacima s vidljivim simptomima na listu. Toplo i sparno vrijeme veoma pogoduje širenju pepelnice jabuke (Podosphaera leucitricha) te je prilikom zaštite jabuka potrebno posebnu pozornost posvetiti i ovoj bolesti.

Za zaštitu plodova jabuke od uzročnika krastavosti možemo koristiti preventivne fungicide na bazi kaptana, ditianona, mankozeba, metirama ili ciprodinila.

Za zaštitu od pepelnice jabuke mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora, strobilurina (Stroby DF, Zato 50 WG) kombinirani pripravci (Tercel WG, Nativo 75 WG) te pripravci Crystal i Domark 40 ME. Pripravci na bazi strobilurina i navedeni kombinirani pripravci registrirani su za suzbijanje obje bolesti.

U voćnjacima zaraženim pepelnicom jabuke uz kemijske mjere zaštite preporučamo i mehaničko uklanjanje zaraženih izboja.

Porast temperature zraka pogoduje razvoju štetnika te je potrebno redovito pratiti njihovu brojnost.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skaldu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..