Nedjelja, Rujan 24, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Za proizvođače višanja 29.05.2014.

Poljoprivreda - Savjeti

U nasadima višnje je 20. svibnja zabilježen početak leta trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi). Sredinom sunčanih dana s temperaturom iznad 16°C muha odlaže jaja na plodove višnje i trešnje. Nakon 6-10 dana iz jajeta se razvije ličinka koja oštećuje plod ubušujući se u njega. Zaštitu od trešnjine muhe potrebno je obaviti u fazi promjene boje plodova višnje i trešnje.


 

U Hrvatskoj su za suzbijanje trešnjine muhe na koštičavom voću registrirani insekticidi na osnovi dimetoata (Rogor 40, Chromgor 40, Chromogor,Perfekthion, Ritam, Sistemin E-40, Calinogor) s karencom 21 dan te insekticid na osnovi acetamiprida (Mospilan 20 SP) registriran za suzbijanje trešnjine muhe na trešnji s karencom 14 dana.

Rane sorte višanja i trešanja nije potrebno tretirati!

Hladna i kišovita prva polovica svibnja bila je vrlo pogodna za širenje šupljikavosti lista u nasadima višnje i trešnje, no porastom temperature u posljednjoj dekadi svibnja tijekom kišnih dana raste opasnost od infekcije uzročnikom kozičavosti lista (Blumeriella jaapii). Sredinom prošlog tjedna pronađeni su prvi simtomi kozičavosti u nasdima oblačinske višnje pa voćarima preporučamo i prije berbe obaviti jednu zaštitu fungicidom na osnovi dodina (Chromodin S-65, Dodine S-65) čija karenca iznosi 21 dan. Primjena pripravaka na osnovi mankozeba dozvoljena je samo nakon berbe višanja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..