Petak, Rujan 22, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

O liberalizmu

KOLUMNE - Johnnie Walker

Johnnie Walker

Polazeći od poznatog načela demokracije: „Spreman sam dati svoj života za vaše pravo da iskažete svoje mišljenje i kada se ne slažem s njime!“ odlučio sam napisati svoje mišljenje o politici liberalizma.


 

 http://hns.hr/index.php/vijesti/politicka-akademija/198-osobnim-slobodama-odgovornoscu-i-znanjem-mozemo-mijenjati-drustvo-na-bolje

Zagreb, 28. siječnja 2015. –

"Bez liberalizma ne bi bilo ostvarivanja sloboda koje postoje u  današnjem svijetu, ali s tim slobodama dolazi i odgovornost za ono što pojedinac radi. No, obrazovanjem i izgradnjom pozitivnih vrijednosti postiže se svijest o tim slobodama i odgovornostima", istaknuo je na javnoj tribini o temeljnim vrijednostima liberalne politike voditelj Akademije i saborski zastupnik HNS-a Boris Blažeković.

Govoreći o ideologiji liberalizma, Blažeković je nadalje istaknuo važnost odnosa liberalne politike i pojedinca, odnosa liberalne politike i civilnog društva, liberalne politike i države, kao i odnos stajališta liberalne politike u pitanjima formiranja međunarodnih odnosa.

„Država mora biti u službi pojedinca, što je HNS, kao liberalna stranka, od samih svojih početaka isticao. Stoga je važna izgradnja vrijednosti unutar političkih stranaka, kao i važnost događanja poput ovakvih tribina. Odgovornost je svih stranaka ljudima dati znanje, resurse i energiju kako bi se iz apatije koja vlada u našem društvu okrenuli vlastitim znanjima i sposobnostima i iskoristili ih za mijenjanje društva na bolje", istaknuo je Blažeković, nakon čijeg su izlaganja sudionici tribine otvorili zanimljivu raspravu o navedenim temama.

Javna tribina održana je  u suradnji Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba i 2. odjela Političke akademije za dodatno obrazovanje iz opće politike, a otvorila ju je potpredsjednica iste i saborska zastupnica HNS-a Sonja König.

Ponukan rezultatima Predsjedničkih izbora i položajem stranaka liberalne orijentacije u anketama priznatih agencija, a u zadnje vrijeme često naglašavanje da je liberalizam jedini putokaz izlaska iz krize, kao i obračun sa ideološkim neistomišljenicima („uvedimo politiku u politiku“), želim iznijeti svoje mišljenje.

U tu svrhu poslužiti ću se tekstom VIJESTI skinute sa javnog portala HNS-a i istupa nekoliko javnih tribina, koje se temelje na aktivnosti voditelja Političke akademije gosp. Borisa Blažekovića, najvećeg liberala u hrvata, kako sebe voli nazivati.

Polazište liberalizma od apsolutne slobode pojedinca, koja je ograničena samo isto takvom slobodom  druge osobe, gdje će obrazovanost i svijest biti jamac jednakosti građana, postaje obična fraza, kojom se pravdaju moćni. Obrazovanost postaje često snaga kojom jedan pojedinac uzurpira dio sloboda drugih, čak do te mjere da im obrazovanje nije dostupno pod istim uvjetima. Postaje instrument stjecanja prednosti na ljestvici društvenih vrijednosti, pa i vladanja nad drugima.

Kada govori o odnosu liberalne politike i Države, tada dolazi do izražaja njegovo poimanje da je država tijelo koje vlada zajednicom i koja bi trebala imati određena svojstva, a obrazovanost će biti i temelj za svijest o odgovornost. To je apsolutno zabluda i iluzorno očekivati. To je put da interesne grupe moćnih, koriste državu za vladanje nad zajednicom za svoju dobrobit i nezasitnu pohlepu, u skladu s onim stihovima Petra Preradovića:

 

Ljudsko srce

Ljudskom srcu uvijek nešto treba,

Zadovoljno nikad posve nije:

Čim željenog cilja se dovreba,

Opet iz njeg sto mu želja klije!

Treba znati da danas ljudi u svijetu umiru od gladi, ne zato što ih čovječanstvo ne može prehraniti, već zato što ne može nasititi bogate.

Gdje je rješnje? SOCIJALNO ODGOVORNA DRŽAVA!

Kada će naši saborski zastupnici Državu shvaćati kao instrument kojim jedna zajednica uređuje odnose, kako unutar zajednice, kao na pr.: solidarnost u zdravstvu i mirovini (starosti), obrazovanju, redu i sigurnosti, jednakosti, gospodarstvu, tako i prema drugim zajednicama: sigurnost i zaštita od posezanja i uzurpacija drugih zajednica prema nama. Naravno, to se uređuje Ustavom, zakonima i provedbenim aktima. Demokracija počiva na njihovom poštivanju i kada nam se ne sviđaju, ali moraju biti doneseni na propisani demokratski način.

Da bi to postigli, tj. imali demokraciju u funkciji građana treba imati slijedeće: Mogućnost izbora. Da bi to imali moraju postojati najmanje dvije različite ponude! To važi i unutar stranaka, kao i među strankama. Sve stranke bi trebale prilagoditi svoje Statute, tj. da čelnici ne određuju liste svojom voljom, već temeljem izbora.

U socijalno odgovornoj državi se ne može dogoditi da 10 (deset) pravnih i fizičkih osoba, posjeduje 18% poljoprivrednog zemljišta, i „povuće“ 48% poticaja u poljoprivredi, jer najveći imaju najbolju potrebnu dokumentaciju, pa čak ministre i pomoćnike ministara iz svoje firme.

U normalnoj državi najvažnije da svi plaćaju porez prema propisima koje smo sami izglasali, ali sveta je dužnost države da štiti poreznog platišu od neplatiše!

Najveća je zabluda ili neznanje, govoriti o utjecaju liberalne politike u međunarodnim odnosima. Da, zagovaranje liberalizma postoji samo od strane jakih prema slabima, radi postizanja njihovih ciljeva.

Treba znati: U međunarodnim odnosima vlada „ZLATNO PRAVILO“, a to je:“PRAVILA PIŠE TKO IMA ZLATO!“ (ili moć). U međunarodnoj politici nitko nema pravo na ljubav. Postoje samo interesi! Oni koji vode međunarodnu politiku, moraju zastupati i braniti interese zajednice koju predstavljaju, a ne joj nametati krivnju! Domoljublje je nešto poželjno i daleko je od nacionalizma, koji pretpostavlja mržnju prema drugoj zajednici.

Kada će svaki saborski zastupnik voditi računa  o tome da ulaskom u Sabor (ili tijelo JLS) zaboravi osobno i počne raditi za opće dobro, a za to je dobro plaćen, tada neće biti kljuć za izborni uspjeh propaganda, tzv. PR (odnos prema javnosti), što je najčešće obmanjivanje naroda, već pošten rad.

Mudri Dubrovčani su nad ulazom u dvorane Velikog i Malog vijeća u Kneževu dvoru napisali: „Obliti privatorum publica curate ("Zaboravite privatno i služite javnom").

 Natpis Dubrovnik

 

Da bi uspješno liječili bolest nužno je postaviti ispravnu dijagnozu. Uzrok teškog stanja u društvu je gospodarska kriza. U takovim okolnostima, dok tisuće mladih odlazi u inozemstvo, država priprema nacionalne resurse dati u dugogodišnju koncesiju. Zanimljivo je da političari, koji se izmjenjuju od 1991. do danas uvijek vide krivce kod drugog. Taj katastrofalni trend će ići dotle dok god se bude postajalo POSLODAVAC, MENADŽER, DIREKTOR (član ili predsjednik Uprave)  političkom odlukom, a ne dokazanošću.

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Miljenko Šestak

Nova vijest

Još pozdrava iz svijeta robota!

Još pozdrava iz svijeta robota!

Prvo nešto iz prošlosti. Znate li da se roboti prvi puta spominju negdje već oko 7. stoljeća prije naše ere.... I to na Zapadu u grčkom mitu o Talosu brončanom mehaničkom kolosu koji je čuvao otok Kretu od mogućeg nepoželjnog upada. Mehanički je brončani kolos mogao uništavati ljude i brodove...

Opširnije...

Izlet u robosvijet

Izlet u robosvijet

Čuli ste već za tri zakona robotike Isaaca Asimova?! Vjerojatno ste čuli.... Ipak, podsjetimo ih se i promislimo o njima. Godine 1942., književnik Isaac Asimov utemeljuje, u svom djelu Runaround, tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se...

Opširnije...

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..