Petak, Rujan 22, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

NP Sjeverni Velebit - šume danas

KOLUMNE - Johnnie Walker

VelebitPosljedice pasivne zaštite prirode (temeljene na mjerama zabrana) Donedavno profesionalno, a sada kao zaljubljenik u našu veličanstvenu planinu Velebit, više od dvadesetak godina redovito prolazim njezinim najatraktivnijim područjima, pa svakako i Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit. Taj kontinuitet promatranja mi je omogućio uvid u procese koji se zbivaju sa šumama Nacionalnog parka, a na što želim ponovo upozoriti.


 

Kao što je poznato Nacionalni park Sjeverni Velebit proglašen je 9. lipnja 1999. godine, s ciljem zaštite raznovrsnosti krških fenomena te biljnoga i životinjskoga svijeta koji čine posebnu sliku ove prirodne cjeline. U njegovu sastavu su i šume, kao najsloženija životna zajednica, posebno osjetljiva i važna po svojim općekorisnim funkcijama na krškom području.

Želim naglasiti, da su šume koje su ušle u sastav NP, u to vrijeme bile izuzetno sačuvane i biološki stabilne. Treba također znati, da se tim šumama uredno gospodarilo preko 200 godina. Šumarija Krasno službeno proglašena najstarijom (tada obilježeno 235 godina od osnivanja šumarije, a sada je u pripremi obilježavanje 250 godina).

Kako je u Nacionalnom parku zabranjeno GOSPODARENJE (pa i sama riječ), već se provodi PLAN UPRAVLJANJA donesen u rujnu 2007. godine.

Sjeverni velebit

Dokumenti dostupni na http://www.np-sjeverni-velebit.hr/

Ministarstvo kulture i Svjetska banka, s ciljem unapređenja upravljanja zaštićenim područjima, a posebno radi očuvanja krških ekoloških sustava Republike Hrvatske, proveli su u razdoblju 2003.-2007, Projekt očuvanja krških ekoloških sustava (Karst Ecosystem Conservation – KEC), financiran sredstvima Fonda za globalni okoliš. U okviru projekta izrađeni su planovi upravljanja Nacionalnog parka Risnjak, Nacionalnog parka Plitvička jezera, Nacionalnog parka Paklenica, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit te Parka prirode Velebit. Prema poznatom obrascu, tamo gdje sudjeluje Svjetska banka, izrada Plana upravljanja NP Sjeverni Velebit povjerena je  timu tvrtke Agriconsulting iz Rima, u suradnji s hrvatskim stručnjacima, kao kosultantima te uz aktivno sudjelovanje uprave parka.

Zanimljivo je da u izradi ovoga dokumenta, čiji je naručitelj Ministarstvo kulture (potpis Ministra Bože Biškupića – za nakladnika) nije sudjelovala, barem što se tiče šuma,  niti jedna kompetentna šumarska institucija (ŠF, HŠI, HŠ d.o.o.).

IMG 0150U šumama kojima se gospodari, razrađen je sustav obveznog motrenja, mjerenja te prikazivanja svih promjena u sastojini, a posebno kada je riječ o sušenju. Na temelju toga razrađen je sustav analiza i donošenja obveznih mjera zaštite. U NP se na pr. ne mjeri drvna masa sušaca niti utvrđuje njihov broj, već je sušenje tretirano kao prirodni proces sa bogatom biološkom raznolikošću.

U Planu upravljanja šumama konzultanti nisu pokazali niti struke niti truda, te ga dajemo u izvorniku po poglavljima:

3.2. Ciljevi i mjere

3.2.3.2. Šume

Cilj: Osiguranje prirodnog i neometanog razvoja šumskih ekosustava, gdje se ne ugrožavaju drugi značajni ekosustavi definirani Planom upravljanja.

Mjere:

-         Izraditi Program zaštite šumskih ekosustava u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

-         Ne poduzimati nikakve upravljačke aktivnosti u Parku osim u posebnim situacijama u kojima je šumski ekosustav ozbiljno ugrožen. Posebne situacije i odgovarajuće mjere upravljanja se određuju Programom zaštite šumskih ekosustava.

-         Uspostaviti trajno praćenje šumskih ekosustava, kao dio Programa zaštite šumskih ekosustava.

Indikatori: Omogućen nesmetan prirodni razvoj šumskih zajednica.

IMG 01584. PROVEDBA PLANA UPRAVLJANJA

4.1. Akcijski planovi

Akcijski planovi su konkretni upravljački dokumenti koji proizlaze iz defi niranih strateških ciljeva i mjera upravljanja Parkom. Oni su integralni dio Plana upravljanja i detaljno definiraju aktivnosti, vremenske rokove, te ljudske i financijske resurse potrebne za njihovu provedbu.

Prilikom zoniranja te utvrđivanja temeljnih ciljeva upravljanja Parkom identificirano je 48 akcijskih planova koje bi Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit trebala provesti u razdoblju od 2008.-2017. godine. Koliko je obraćena pažnja na šume, dajemo izvadak za nekoliko primjera iz

Tablica 8.

Pregled planiranih akcijskih planova za razdoblje 2008.-2017.

Cilj 3: Očuvanje biološke raznolikosti

Podcilj: Šume

Akcijski planovi

8. Program zaštite šumskih ekoloških sustava.

9. Praćenje stanja (monitoring) šumskih ekoloških sustava.

4.1.1.3.2. Šume

AP 8: Program zaštite šumskih ekoloških sustava

Cilj(evi) AP

        Izraditi i provoditi Program zaštite šumskih ekoloških sustava, sukladno Zakonu o zaštiti prirode;

Glavne aktivnosti:

2. Izrada Programa zaštite šumskih ekoloških sustava, sukladno smjernicama

    nadležnog Ministarstva i ciljevima definiranim Planom upravljanja.

    je opisano kao zasebni akcijski plan).

Proračun (kn): 800.000,00

Vremenski okvir 2008.-2017.g.

Nositelji: JU NPSV – OSP, ONTP; Partneri: vlasnici parcela unutar NP Sjeverni Velebit; Suradnici: Znanstvene i stručne institucije

Osim kada je riječ o šumama, kod provedbe gotovo svih akcijskih planova i programa zaštite kao jedan od nositelja navode se i Hrvatske šume d.o.o.!!!

IMG 0159O pristupu problematike sušenja govori i slijedeće:

6.3. Prilog 3.

Sažetak problema i prijedloga dionika

Problematika: Sušci

Opis: Postoji potreba za povremenim skupljanjem suhog drva; istovremeno suho drvo se smatra opasnim glede mogućih požara.

Sljedeći koraci: U sklopu plana upravljanja regulirati skupljanje sušaca, ali razmotriti i ostale izvore drva za ogrijev.

Da nije tragično bilo bi smiješno!

Cjenim brigu za očuvanje prirode koju prema njoj iskazuju njeni ljubitelji, tj. većina građana. Ali kamo vodi sustav mjera zabrana, tj. pasivna zaštita pokazati ću kroz fotografije snimljene u lipnju ove godine na području NP Sjeverni Velebit.

Priroda, a posebno šume kao najsloženija životna zajednica ugrožena je kada se ništa ne poduzima. Ugroze i štetna djelovanja dolaze stalno.

Zaštita šuma traži ativne mjere, a to podrazumijeva stručnost, koju imamo. Dokaz je početno stanje šuma u vrijeme proglašenja NP Sjeverni velebit, a nakon 250 godina organiziranog stručnog gospodarenja šumama.

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Miljenko Šestak

Nova vijest

Još pozdrava iz svijeta robota!

Još pozdrava iz svijeta robota!

Prvo nešto iz prošlosti. Znate li da se roboti prvi puta spominju negdje već oko 7. stoljeća prije naše ere.... I to na Zapadu u grčkom mitu o Talosu brončanom mehaničkom kolosu koji je čuvao otok Kretu od mogućeg nepoželjnog upada. Mehanički je brončani kolos mogao uništavati ljude i brodove...

Opširnije...

Izlet u robosvijet

Izlet u robosvijet

Čuli ste već za tri zakona robotike Isaaca Asimova?! Vjerojatno ste čuli.... Ipak, podsjetimo ih se i promislimo o njima. Godine 1942., književnik Isaac Asimov utemeljuje, u svom djelu Runaround, tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se...

Opširnije...

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..