Subota, Rujan 23, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Isplativa investicija?

Đurđevac - Komentari

Fiserovo 10032015 0001Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, u dopuni dnevnog reda, odlučeno je da se kupe oronuli i zapušteni objekti od Ivice Šubare u centru grada, što je na neki način i bilo najavljeno jednom prilikom u lokalnom tjedniku. Očito je da se poduzetnički planovi vlasnika nisu ostvarili najavljivanim novim objektima, ali se mora priznati da se, uz pomoć Grada, vrlo elegantno izvukao od propasti svojih građevinskih ambicija.


 

Tako ispada da je on jedan od rijetkih, u ovakvim poduzetničkim aktivnostima, uspio vratiti svoj kapital bez gubitaka, što mnogim u poslovanju sa nekretninama nije uspjelo, već su izgubili značajna sredstva od početka krize 2008. godine. Svaka čast.

Vjerojatno je jedan od faktora za odluku o prodaji i hipoteka na objekte u vidu kredita u švicarskim francima za koje znamo da su mnogima donijeli probleme. Isto tako, nije niti beznačajan faktor u obliku komunalne naknade za goleme prostore koji se ne koriste, a ona se svejedno mora plaćati, a k tome je još i porasla u ovoj godini. Nadalje, u ovom trenutku, ali i još dosta godina, u Đurđevcu je neisplativa izgradnja poslovno-stambenih prostora, kojih ionako ima dovoljno praznih na području grada.

Vlasnik je poradi svega toga donio vrlo mudru odluku o prodaji koja je pala na "plodno tlo" gradske blagajne.

Što će se uraditi sa kupljenim objektima, još nije ništa definirano, ali je, kako je gradonačelnik kazao, u ovom trenutku to vrlo isplativa investicija jer je cijena povoljna (!?) obzirom na lokaciju objekata.

A cijena? Prava sitnica. Grad će iskeširati 1.599.581,97 kuna.

Svojedobno, kada se najavljivala kupnja kroz lokalni tjednik, pričalo se o rušenju tih objekata (ali i policijske zgrade) kako bi se na tom mjesto izgradilo "šetalište i dječje igralište"(!?). Svjedoci smo dosadašnjem kontinuiranom uništavanju hrvatske graditeljsku tradicije, urbanističke i arhitektonske, u gradu Đurđevcu, tako da ni ova ideja ne odskače od dosadašnjeg ponašanja prema vlastitom kulturnom dobru.

Doduše, u jednoj od varijanti koje je gradonačelnik spomenuo mogući je i ostanak i obnova građevina, ali se nama čini da je to bilo samo poradi smirivanja dijela javnosti koja nešto zna o arhitekturi, urbanizmu i kulturnom nasljeđu.

Ovi objekti su već dugo godina ruglo grada, a ujedno su i opasni po prolaznike, obzirom da se krov počeo urušavati, a i otpadaju dijelovi pročelja. Svih tih godina niti jedan gradonačelnik, ali ni komunalni redar, nisu imali „hrabrosti“ naložiti vlasniku sanaciju opasne građevine, a sve prema Odluci o komunalnom redu. Zašto je to tako nitko vam neće moći dati razuman odgovor. Quod licet Jovi, non licet bovi - što je dozvoljeno Jupiteru nije volu (tj. nije sve za svakoga).

Po našim predviđanjima, odluka o rušenju doći će „poradi neisplativosti sanacije trenutnog stanja“ sa naglaskom na „potrebu uklanjanja sramotne građevine u centru koja ima negativan utjecaj na mišljenje gostiju koji nam dolaze u grad“. Voljeli bi da smo strašno pogriješili u ovim predviđanjima i da nam godinama poslije to „stavljate pod nos“.

 

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 316 
 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..