Subota, Rujan 23, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Uvedimo porez na kuće za odmor

Đurđevac - Komentari

KlijetGradonačelnik grada Đurđevca, Željko Lacković, svojski se trudi napuniti i ustabiliti gradski proračun, a o jednom načinu punjenja proračuna ovih dana je dana bilo puno izrečeno i napisano, riječ je o komunalnoj naknadi. Ne, nećemo opet o njoj, već o jednom drugom vidu financiranja jedinice lokalne samouprave, o uvođenju poreza na kuće za odmor. Zašto ne? O tome smo pisali ovdje „Prijedlog na prijedlog“ još davne 2007. godine, doduše, potaknuti sasvim nekim drugim razlozima, ali smo se teme dotaknuli i u ovom članku „Uveden porez na kuće na odmor“ iz 2012. godine.


 

Reakcija tadašnjih gradonačelnika nije bilo, a kamoli ozbiljnijeg razmatranja ove zakonske mogućnosti.

Odmah na početku da izbijemo „argumente“ protiv ovog poreza. Mnogi imaju kuće za odmor na morskoj obali gdje bez pogovora moraju plaćati ovaj porez, ali i odvoz smeća za cijelu godinu (iako su tamo najviše 3 mjeseca). Sad možemo dalje obrazlagati.

Po brežuljcima đurđevačke Bilogore sagrađeno je na stotine klijeti, vikendica, kuća za odmor, pa čak i stambenih objekata, iako su izvan građevinskog područja. Veličine tih objekata znaju imati i zavidne brojke u kvadraturi. Uglavnom su svi uveli struju, a zadnjih godina im je omogućen i priključak na javnu vodoopskrbu, te su im podnožju brežuljaka stavljeni i kontejneri za otpad.

Putevi do njih se uglavnom redovito održavaju, puno bolje i češće onih koji služe za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti.

U mnogim tim objektima se odvija i gospodarska djelatnost mnogih OPG-ova kroz pružanje raznih turističkih, ugostiteljskih usluga i „štatijaznam“ kakvih još djelatnosti. Drugi pak naprosto samo uživaju u svojim kućicama za odmor, redovno organizirajući razne feštice u njima i oko njih (za ovo imamo nepresušan izvor podataka na društvenim mrežama).

Postoje i oni koji stanuju unutar područja gdje se nalaze kuće za odmor čiji vlasnici „profitiraju“ od usluga koje grad mora pružiti stanarima (redovno održavanje puteva, čišćenje snijega itd.).

Ako su naselja, kroz koja se mora proći do tih kuća za odmor, dobila povećanje komunalne naknade od 100%, ne vidimo niti jedan, čak ni najmanji razlog zašto se ne bi uveo porez na kuće za odmor, u kojoj god funkciji one bile.

Ujedno, mnoge kuće za odmor su u vlasništvu osoba iz drugih područja (ovime ne mislimo ništa loše) koje uživaju sve blagodati ovih prostora potpuno besplatno, dok sve druge poreze plaćaju u svojim općinama.

Zakonom predviđena naplata ovog poreza je u visini 5 do 15 kuna po kvadratu, ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor. 

Kako gradonačelnik stalno priča da mu nitko ne predlaže kako napuniti proračun, odlučili smo dati mu ovaj naš prijedlog, te u nastavku donosimo izvod iz Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kako bi ga podsjetili na ovu mogućnost.

 

3. Porez na kuće za odmor

Članak 35.

(1) Porez na kuće za odmor plaćaju pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor. 

(2) Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. 

(3) Kućom za odmor, u smislu ovoga Zakona ne smatraju se gospodarstvene zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih strojeva, oruđa i drugog pribora. 

Članak 36.

(1) Porez na kuće za odmor plaća se od 5,00 do 15,00 kuna po jednom četvornom metru korisne površine kuće za odmor. 

(2) Visinu poreza na kuće za odmor propisuju svojom odlukom općina ili grad. 

(3) Općina ili grad propisuju visinu poreza na kuće za odmor ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor. 

Članak 37.

(1) Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće za odmor koje se ne mogu koristiti. 

(2) Kućama za odmor iz stavka 1. ovoga članka smatraju se kuće za odmor koje se ne mogu koristiti zbog ratnih razaranja i prirodnih nepogoda (poplava, požar, potres), te starosti i trošnosti. 

(3) Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće za odmor za vrijeme dok su u njima smješteni prognanici i izbjeglice. 

(4) Porez na kuće za odmor ne plaća se na odmarališta u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja služe za smještaj djece do 15 godina starosti. 

(5) Odlukom općine ili grada mogu se propisati i druga oslobođenja od plaćanja poreza na kuće za odmor iz gospodarstvenih i socijalnih razloga. 

Članak 38.

(3) Obračun i način plaćanja poreza na kuće za odmor uređuju se odlukom općine ili grada. 

(2) Obveznici poreza na kuće za odmor moraju nadležnom poreznom tijelu dostaviti podatke o kućama za odmor, koji se odnose na mjesto gdje se nalaze ti objekti, te korisnu površinu. 

(3) Podatke iz stavka 2. ovoga članka treba dostaviti do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor. 

(4) Porez na kuće za odmor plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju toga poreza. 

(5) Porez na kuće za odmor pripada općini ili gradu na čijem se području nalazi kuća za odmor. 

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 318 
 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..