Četvrtak, Rujan 21, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Za proizvođače jabuke i kruške 31.03.2015.

Poljoprivreda - Savjeti

Jabuke i kruške na području naše županije nalaze su u razvojnoj fazi mišje uši ili otvorenog prvog lista. Prognostičari u nastavku tjedna te za vikend najavljuju promjenjivo vrijeme s kišom te su moguće infekcije uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis).


 

Za zaštitu se ovoj razvojnoj fazi mogu se koristiti preventivni organski fungicidi na baziditianona (Delan 700 WDG), mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neo Tec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80, Cadillac 80 WP), dodina (Chromodin S-65 WP), metirama (Polyram DF), cirama (Ziram 76 WG), propineba (Antracol 70 WG).

U voćnjacima koji su u sustavu integrirane proizvodnje djelatne tvari iz skupine ditiokarbamata (mankozeb, metiram, propineb i ciram) smiju se koristiti najviše tri puta godišnje, ali ne uzastopno!

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke(Podosphaera leucotricha) preporučamo već prije cvatnje početi zaštitu pripravcima na osnovi sumpora (Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Brimflo) ili buprimata (Nimrod 25 EC).

Pregledom voćnjaka zabilježena je pojava savijača pupova i grbica te je potrebno pratiti njihovu brojnost i prema potrebi izvršiti zaštitu prije početka cvatnje.

Također je potrebno pratiti i izlazak crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i lisnih uši iz zimskih jaja.

U voćnjacima gdje je prisutna jabučna krvava uš (Eriosoma lanigerum) potrebno je pratiti njen razvoj i prema potrebi prije cvatnje izvršiti njeno suzbijanje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..