Nedjelja, Rujan 24, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Darovanjem državne imovine JLS-u do efikasnijeg upravljanja

Đurđevac - Politika

Milorad Batinic HNS Djurdjevac 2015„Upravljanje državnom imovinom podrazumijeva pronalaženje optimalnih rješenja koja će dugoročno očuvati imovinu i generirati gospodarski rast. Stoga će Klub zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru u saborsku proceduru uputiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, kako bi se decentraliziralo upravljanje, ali i rasteretila državna tijela zadužena za taj posao“


 

Istaknuo je to Milorad Batinić, potpredsjednik Sabora i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, gostujući na tribini u Đurđevcu, čiji su organizatori bili đurđevački HNS uz pomoć i podršku ŽO HNS-a Koprivničko-križevačke županije.

HNS-ovim zakonskim prijedlogom predviđeno je darovanje nekretnina jedinicama lokalne samouprave, i to onih koje se ne koriste ili nisu u funkciji, zatim onih koje nisu od posebnog strateškog gospodarskog i razvojnog interesa za RH, a preduvjet bitan za darovanje jest da te nekretnine budu obuhvaćene odgovarajućim dokumentima prostornog uređenja. Predlaže se da darovanu nekretninu JLS može prodati (investitoru, strateškom paartneru), a u tom slučaju se 40% prihoda od prodaje uplaćuje u proračun, a 60% ostaje JLS za kapitalne investicije. 

Taj bi se postupak provodio isključivo temeljem odluke Vlade, i to uz prethodno pribavljeno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom te obrazloženi zahtjev jedinice lokalne samouprave, kojem pak mora biti priložen i Plan upravljanja i raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu na području te jedinice lokalne samouprave.

Naime, od osnivanja Hrvatskog fonda za privatizaciju (1992.) do donošenja prvog Zakona o upravljanju državnom imovinom (2010.) prošlo je gotovo dvadeset godina, i u tom razdoblju nije provedeno cjelovito popisivanje imovine, usporeni su reformski procesi hrvatskog gospodarstva, izostalo je stvaranje novih vrijednosti, a nekretnine su svedene na privatizacijske interese i pokušaje nezakonitog bogaćenja pojedinaca.

Iako su Zakonom iz 2010. i njegovim dopunama 2013. napravljeni određeni iskoraci, koncentracija prava i obaveza u upravljanju imovinom zadržava se na razini države, što generira povećane troškove države, dugotrajnije postupke i nezadovoljstvo lokalne zajednice.

Osnovna nit vodilja ovog zakonskog prijedloga jest državna imovina u funkciji stvaranja novih vrijednosti, a da bismo to postigli, potrebno je decentralizirati njezino upravljanje, ali i rasteretiti državna tijela zadužena za taj posao.

Ovaj HNS-ov zakonski prijedlog plod je HNS-ove koordinacija članova lokalne izvršne vlasti koja je detektirala problem u praktičnoj primjeni postojećeg zakona i ukazala na njegove nedostatke, a potom je u Klubu zastupnika HNS-a izrađen ovakav prijedlog. 

Posebno je za naglasiti da je u radu tribine sudjelovao i Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković sa svojim suradnicima, te konkretnim primjerima ukazao na nužnost predloženih izmjena i dopuna zakona, a uz konstruktivne prijedloge daje im podršku

Glasnogovornica ŽO HNS-a Koprivničko-križevačke županije:

Andreja Horvat Friščić

Predsjednik Podružnice HNS Đurđevac:

Ivan Hodić

Milorad Batinic HNS Djurdjevac 2015 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 383 
 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..