Subota, Rujan 23, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

KOLUMNE - Johnnie Walker

Johnnie walkerSukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu, u skladu sa zakonom“. Važeće izborno zakonodavstvo ovo ustavom utvrđeno biračko pravo, detaljno regulira i dijelom ograničava. Postoje zanimanja s područja izvršne i sudbene vlasti, koja isključuju mogućnost kandidiranja za zakonodavno tijelo. Građanin mora odlučiti dali želi biti biran ili nastaviti posao kao do sada. U tom dijelu nema ništa sporno.

 


 

Problem nastaje kada se postavi pitanje potrebnih stručnih i moralnih kvaliteta potrebnih za pojedinu izbornu funkciju ili funkciju koja je posljedica rezultata izbora.

Svjedoci smo da je više od 80% naših političara nitko i ništa u struci i životu. Sve što jesu jest samo po politici. Sudjelovanje u njoj je za njih životna ovisnost. Zbog toga su političke elite u svojim strankama donijele gotovo iste statute, kada je riječ o postupku odlučivanja i formiranja izbornih listi. Svugdje čelnici i središnjice donose odluku. Jasno, oni najbolje znaju što treba narodu i kako to ostvariti. Zbog toga se i boje ozbiljnijeg kriterija preferencijalnog glasovanja.

Izmjena izbornog zakona sa limitom 10% glasova da bi dobili prednost u odnosno na redoslijedom utvrđene liste je obično mazanje očiju i obmanjivanje birača. Pored toga čelnici u svojim strankama na vrijeme eliminiraju ugledne i sposobnije od njih, jer su opasna konkurencija.

Pa smo tako imali ministre:

-          Jedan ministar poljoprivrede i šumarstva, nastavnik po struci, a kao opravdanje imenovanja navedeno je da uzgaja konje, pa se razumije u poljoprivredu;

-          Današnji ministar poljoprivrede upropastio je svoju poljoprivrednu apoteku, ali jasno to je ispod njegovih kapaciteta, pa je postao ministar,

-          Vrhunac je jedan ministar gdje je u radnoj knjižici prvo radno mjesto bilo upisano Ministar!

Iako bih mogao nabrajati dalje i ovo je dovoljno, da nam bude jasno da je i to jedan od razloga zašto smo tu gdje jesmo, kako po ugledu tako i po gospodarskom stanju.

Svaka ozbiljna uređena Država, pored Zakonske regulative ima i sustav provjere kandidata za visoke državne funkcije, posebno izvršne vlasti. U tu svrhu se kandidati pripremaju za takve pozive još od đačkih dana.

Pitanje domoljublja, čuvanje ugleda zemlje, opravdavanje kada i dođe do štetnih grešaka, ne može biti mjesto razračunavanja ili pozicioniranja stranaka. Bez domovine nema niti njih!

Kao veoma poučan primjer vidimo kako to radi Velika Britanija.

Nikada nećete čuti da su Britanci (Englezi) opljačkali akropolu i piramide. Oni su spašavali kulturna dobra od propadanja i pljačke! Grčka ministrica kulture Melina Mercouri (Μελίνα Μερκούρη), samo je zahvaljujući svojem svjetskom ugledu uspjela vratiti simbol Grčke, kip božice Atene u Grčku.

Britanski političar nikada neće kazati da su izvršili agresiju, već su štitili svjetski pravni poredak. Oni nisu prvi uspostavili koncentracijske logore u Južnoj Africi u Burskim ratovima, oni su sam organizirano prikupili ljude, da bi ih lakše štitili.

Oni su usavršili načelo „DIVIDE ET IMPERA“ (podijeli pa vladaj) za sve moguće situacije. Moramo biti svjesni da u međunarodnim odnosima nema ljubavi, već samo interesi, a umijeće politike je kako ih ostvariti.

Treba znati ZLATNO PRAVILO međunarodnih odnosa, a ono glasi:

PRAVILA PIŠE TKO IMA ZLATO (MOĆ)!

Kako i gdje se stvaraju takovi političari ? Na Britanskom primjeru: Eton College

Eton College ili Eton je svjetski poznata engleska privatna škola, pohađaju je učenici od 13. do 18. godine. Danas Eton obrazuje više od 1300 učenika razvrstanih u 25 domova. Škola je smještena u gradiću Eton blizu grada Windsora. Školarina po semestru je 11478 Ł . 50 đaka ne plaća školarinu , a do 25% plaća djelomično, Eton je osnovan 1440. od strane kralja Henrika VI kao "Kraljevskoi koledž Gospe Eton " s ciljem osiguranja besplatnog školovanja za 70 siromašnih dječaka koji, će potom ići na Kraljevski koledž u Cambridgeu, koji je osnovao 1441.

Kriteriji za upis počivaju na visokim akademskim standardima, jake pastoralne podrške i liberalnog izbora unutar širokog raspona kvalitetnih sportskih i kulturnih aktivnosti. Pristup je otvoren svima, a izbor se temelji na sveukupnoj ocjeni i kvaliteta, a ne samo akademskih kriterija. Svaki dječak ima individualni studij, te ima učitelja (mentora) koji potiče i prati njegov intelektualni i osobni razvoj.

Da bi uspjeli upisati u ovu školu svi đaci trebaju da se izbore kroz postupak ispitivanja, obrazloženju testa i reference iz njihovih prethodnih škola.

Jedan zadatak na testu:

U sukobu s prosvjednicima, policija je ubila osam nenaoružanih prosvjednika. Napišite tekst priopćenja koje mora Premjer pročitati na televiziji.

Eton ima izvrsne izvan učioničke sadržaje za glazbu, umjetnost, dizajn i drame, a široki spektar sportskih mogućnosti uključuje atletski stadion Thames Valley, za veslanje jezero Dorney, gdje su održavana natjecanja 2012. na Olimpijskim igrama. Kao primjer mogućnosti studiranja: jedan učenik je poželio učiti glazbu jednog aboridžinskog instrumenta. Eton je kroz mjesec dana pronašao i doveo iz Australije profesora za taj instrument.

U Etonu se potiče i podržava u učenju biti sam, tj. uči se učiti (learning to learn), a zatim da možete postići više nego ste mislili.

Eton su pohađali mnogi uglednici, uključujući 18 bivših britanskih premijera te se često naziva "glavnom kolijevkom engleskih državnika". Smatra se ekskluzivnom školom koja obrazuje djecu engleske aristokracije i više srednje klase. Mreža poznanstava sklopljenih na Etonu često je korisna u kasnijoj poslovnoj karijeri, a bivši učenici se nazivaju stari Etonci (eng. Old Etonians).

Mnogi stručni časopisi na području obrazovanja nazivaju Eton najboljom privatnom školom za mladiće u Britaniji. Gotovo svi učenici nakon završetka školovanja nastavljaju obrazovanje na Sveučilištu, a trećina odlazi na dva najprestižnija engleska sveučilišta, Sveučilište u Oxfordu i Sveučilište u Cambridgeu.

Tu se uči što je to DRŽAVA, kako obnašati vlast, služiti domovini, te uvijek provjerava postignuto.         

Svaka ozbiljna Država ima izgrađene sustave zaštite svojih vrijednosti, poretka i interesa. Dok pojedine zemlje svoje sustave i nositelje veličaju i populariziraju kroz filmove, do razine „ovlaštenih da ubijaju“bilo gdje u svijetu, mi svoje nositelje sustava izručujemo stranim zemljama na ispitivane i suđenje!!!

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Miljenko Šestak

Nova vijest

Još pozdrava iz svijeta robota!

Još pozdrava iz svijeta robota!

Prvo nešto iz prošlosti. Znate li da se roboti prvi puta spominju negdje već oko 7. stoljeća prije naše ere.... I to na Zapadu u grčkom mitu o Talosu brončanom mehaničkom kolosu koji je čuvao otok Kretu od mogućeg nepoželjnog upada. Mehanički je brončani kolos mogao uništavati ljude i brodove...

Opširnije...

Izlet u robosvijet

Izlet u robosvijet

Čuli ste već za tri zakona robotike Isaaca Asimova?! Vjerojatno ste čuli.... Ipak, podsjetimo ih se i promislimo o njima. Godine 1942., književnik Isaac Asimov utemeljuje, u svom djelu Runaround, tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se...

Opširnije...

Put u svemir

Put u svemir

Jednom davno davno… 3. srpnja 1947. pokraj gradića  Roswell u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko evidentno se srušila letjelica čiji su tragovi ostavili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća. Različita nagađanja o tome koje je porijeklo srušene letjelice stvorila su urbani mit...

Opširnije...

Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha

Gdje se (ne) nalazi duša? Promišljanje o izvoru života (ili mladosti)…. Složimo li se oko toga da svatko od nas ima specifičan samosvojstven osjećaj da mu se samosvijest nalazi u glavi točno na području prednjeg čeonog režnja, iza očiju, tada se pozivamo i na činjenicu da sebe doživljavamo...

Opširnije...

(Ne)Postoji li duša? Razmatranje o strahu od smrti….

Sofioterapija (sophiotherapy) - Tvrdoglavo nerješiva pitanja o preobrazbama duha  Pretpostavimo li da sasvim izvjesno znamo da je barem jedan dio nas besmrtan ili barem trajan sve ostalo u našem životu bilo bi mnogo lakše i sve bismo tegobe mnogo jednostavnije podnosili. Osobno iskustvo...

Opširnije...

Stela Kolar

Nova vijest

Dudek i ja, prijatelja dva

Dudek i ja, prijatelja dva

Ljeto je počelo i treba odlučiti kuda na more i da li u hotel, kamp ili još najbolje kod nekog prijatelja ili rodbine koji te nikada neće odbiti. U nedoumici kuda krenuti odlučila sam glavu razbistriti na selu. Dok se moji prijatelji već protežu na suncu uz obalu mora ja sam spakirala kofere i...

Opširnije...

Kao Juda

Kao Juda

Kada je Juda Iškariotski poljubio Isusa u obraz i izdao ga za 30 zlatnika, pitam se kako se točno osjećao u tome trenutku, u svojoj koži? Može se nagađati, ali jedno je sigurno, kada je Isusu darovao izdajnički poljubac smrti njegov um je bio pomućen pohlepom za novcem do te mjere da više nije...

Opširnije...

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje reci mi, istina što je?

Ogledalo, ogledalce moje, reci mi istina što je? Što to vidiš bolje od nas koji se ogledamo u tebi ? Dok ogledalo mudro šuti, čuva tolike priče koje nikada neće biti ispričane. Ogledalo zna i vidi sve već na prvi pogled. Prepoznaje namještene osmjehe i uvučene trbuhe ali uvijek strpljivo i...

Opširnije...

Sveti Valentine, čuj me!

Sveti Valentine, čuj me!

O sveti Valentine vjerujem da nisi mogao ni slutiti kada si bio još ovdje kako ćemo slaviti tvoj dan. Sigurno se smješkaš s nebesa kada nas gledaš u Valentinovskoj euforiji i laska ti što smo taj 14. veljače nazvali - Valentinovo, po tebi dragi svećeniče i mučeniče. Odsjekli su tvoju svetu...

Opširnije...

Johnnie Walker

Nova vijest

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Imamo Hrvatsku! Ili koliko imamo Hrvatske?

Tvrdnja IMAMO HRVATSKU je činjenica i nepobitna istina, ali kakva? Da je stvorena tek sada u Domovinskom ratu, je najgrublja povijesna laž i uvreda generacijama hrvatskih velikana koji su je gradili i davali joj ona integrativna obilježja kroz povijest, da je od plemenskih skupina, preko naroda izrasla...

Opširnije...

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

O biranju ključnih državnih dužnosnika ili kako se promiću i štite interesi zemlje

Sukladno članku 45. U S T A V A REPUBLIKE HRVATSKE (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.): „Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament...

Opširnije...

Pouke iz povijesti

Pouke iz povijesti

„Historia est magistra vitae“ – Ciceron i  „Tko ne uči iz svoje povijesti, prisiljen ju je ponavljati“ dvije su poznate izreke, koje me iznova motiviraju zaviriti u našu prebogatu šumarsku povijest, stručno i kulturno nasljeđe. Ove godine šumarska struka obilježava 250 godina...

Opširnije...

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Gospodarski "uspjeh" ove vlade

Izbori su pred nama. PR-ovci dolaze na svoje. U izbornoj kampanji dopuštena su svakojaka lupetanja. Đapić je jednom odgovorio na upozorenje novinara na jednu njegovo predizborno obećanje: Nemojte me za to prozivati, to sam rekao u predizbornoj kampanji. Originalan je bio i Ivo Banac na ministarskom...

Opširnije...

O obitelji i nekretninama

O obitelji i nekretninama

Obitelj nije samo prirodni i temeljni oblik ljudske zajednice. Ona je u našim uvjetima presudni oblik opstanka pojedinca i društvene zajednice. Svjedoci smo osmišljenog relativiziranja njezinih funkcija, nastojanja brzog razbijanja i napuštanja obitelji mladih naraštaja. Sve to u interesu kapitala...

Opširnije...

Đuro Janči

Nova vijest

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

Osvrt na život i djelo prof. dr. IVANA FUČEKA D.I.

U prigodi svečane proslave DIJAMANTNOG JUBILEJA - 60. godine svećeničkog života i MLADE MISE održane u Navečerje Uznesenja Blažene Djevice Marije 1955. godine prof. dr. Ivan FUČEK D.I. danas slavi najljepši jubilej u ozračju svetkovine Sv. Jurja mučenika, zaštitnika i patrona đurđevečke...

Opširnije...

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

Katolička akcija - pokret hrvatske mladeži, žena i muževa

U drugoj polovini 19. stoljeća dolazi do gospodarskog i društvenog preokreta uslijed progresivne industrijalizacije hrvatskog društva. Novi izumi i strojevi sve više zamjenjuju radnika, uništava male obrtnike.

Opširnije...

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“

Moj pogled na „Đurđevečki kolendar“ GRAD ĐURĐEVAC 2015. Naslovljeno na: GRAD ĐURĐEVAC gosp. Martin MAHOVIĆ Stjepana Radića 1 ĐURĐEVAC

Opširnije...

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

Ja nisam CHARLIE HEBDO!

SLOBODA GOVORA i SLIKOVNO IZRAŽAVANJE ne može biti NEOGRANIČENA, zaogrnuta floskulom “ljudskih prava i tolerancije“. TKO TO IMA PRAVO da kroz umjetnost i satiru - KARIKATURU vrijeđa vjeru jednog naroda... KARIKATURA svojim likovnim i jezičnim izričajem šalje najjaču poruku o izokrenutim...

Opširnije...

Dado Vuks

Nova vijest

Reallity check – Croatia 12 points

Reallity check – Croatia 12 points

Razmišljam evo već para dana o istoj temi i nikako se ne mogu oteti dojmu da ovaj naš životni ciklus, pogotovo u Hrvatskoj, postaje sve više virtualni vir pokušaja i pogrešaka življenja nego stvarno kvalitetan način života. Nekoliko razloga me navelo na razmišljanje o ovoj temi, bez obzira...

Opširnije...

Podravske čakule

Podravske čakule

U svijetu državnih mostova, gradskih neovisnjaka i sveopće društvene histerije za izborom najboljih kandidata za ubiranje državne platne rente i odlučivanju o najbitnijim državnim temama - moram se osvrnuti hijararhijski, od državno bitnih tema do najvažnijih podravskih mlekarskih tema. "Plaćajmo...

Opširnije...

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Nijansa laži, slamka spasa i zraka nadanja

Vjera u bolje sutra dolazi iz duboke laži prema sebi, jer kada bolje promislite oko svake svoje pozitivne misli koja vas pokreće svaki dan koji provedemo nadajući se da ova vjera za boljim sutra postoji dolazite do frapantnog zaključka da ustvari, bolje sutra je samo doslovna fraza koju sami određujemo...

Opširnije...

Prolaznost – Transorieta

Prolaznost – Transorieta

Rijetko tko od nas se zapita za svrhu postojanja, za smisao svega i dali je život samo transcendentalno stanje uma iz neke druge dimenzije, jer svijest rijetko tko može shvatiti. Morbidnost života je da osjećaj prolaznosti  u nama pobudi ili maksimalnu agresiju za uspjehom ili želju da se život...

Opširnije...

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Realnost znanja ili sumrak modernog intelektualizma

Danas, kad sa skoro svakog LED tv-a vrište narodnjaci, kad se moral mjeri po tome koliko si blizu zaštite vladajuće strukture, dok nam je valuta toliko vrijedna da se decimalnim mjestima mjeri vrijednost kune nasuprot neke održive svjetske valute, gdje je domoljublje postalo duboko precijenjena i...

Opširnije...

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Najnovije kolumne

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..