Četvrtak, Rujan 21, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Obavijest proizvođačima uljane repice! 15.09.2016.

Poljoprivreda - Savjeti

Uljana repica na području naše županije nalazi se, ovisno o rokovima sjetve, u razvojnim fazama od razvijenih kotiledona do razvijenih 4-5 pravih listova. Obilaskom polja uljane zabilježena je pojava kupusnih buhača (Phyllotreta sp.), repičinog crvenoglavog buhača (Psylliodeschrysocephala) te repičine ose listarice (Athalia colibri) u zanačajnom broju.


 

Kupusni buhači su sitni kukci duljine tijela 2-3 mm, rade okrugle rupice na lišću. Napad je opasan za mlade biljke, osobito kad sjeme nije tretirano insekticidima.

Repičin crvenoglavi buhač je kukac crnoplave boje, metalna sjaja, duljine tijela 3-4 mm. Odrasli oblici u rujnu izgrizaju lišće, a ličinke se ubušuju u peteljke i stabljiku praveći pritom hodnik. Zbog toga je repičin crvenoglavi buhač opasniji od kupusnih buhača.

Repičina osa listarica ima zdepasto tijelo žutonarančaste boje. Leti dosta tromo pa se može uočiti iznad biljaka uljane repice. Osica odlaže jaja na rubove listova, a iz njih se nakon 6-12 dana razviju pagusjenice crnosive boje. Pagusjenice se hrane lišćem, vrlo su proždrljive pa ako se napad ne uoči na vrijeme mogu u roku 2-3 dana napraviti veliku štetu. Suzbijanje treba provesti dok su pagusjenice manje od 10 mm.

Upozoravamo poljoprivrednike da redovito obilaze i pregledavaju polja uljane repice kako bi pravovremeno donijeli odluku o potrebi suzbijanja navedenih štetnika.

Kritičnim brojem se smatra

  • repičin crvenoglavi buhač: 0,5 buhača/ m u redu ili 2 buhača/ m2
  • repičina osa listarica: 0,5 pagusjenica/ biljka ili 50 pagusjenica/m2

Za suzbijanje buhača na uljanoj repici mogu se koristiti insekticidi Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Karate Zeon ili Cythrin Max.

Za suzbijanje pagusjenica repičine ose listarice mogu se koristiti insekticidi Direkt, Karis, Mospilan 20 SG ili Sumialfa 5 FL.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Uspjeh zaštite vaših kultura uvelike ovisi o kvaliteti aplikacije pa vas podsjećamo i na zakonsku obvezu pregleda prskalica najkasnije do 26. studenoga ove godine.

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..