Nedjelja, Rujan 24, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Obilježena 70. godišnjica Župe i župne crkve Budrovac

Budrovac - Razno

70 godišnjica Župe Budrovac 09102016"Danas želimo reći: hvala ti, svevišnji, što si nam dao da doživimo ovaj svečani dan, ovo euharistijsko slavlje, puno nade i Kristove radosti." Vrlo svečano, uz mnogo Božjeg blagoslova i radosti u srcima svih prisutnih, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Budrovcu, 9. listopada 2016. održana je župna proslava 70 godina Župe i župne crkve Budrovac, 70. obljetnica župe Uznesenja BDM i župne crkve u Budrovcu (7. travnja 1946.), 120 godina od izgradnje kapele Kraljice sv. krunice u Budrovcu (4. listopada 1896.), 130 godina od poèetka gradnje kapele Sv. Elizabete u Čepelovcu (11. srpnja 1886.) i 120 godina od izgradnje kapele Sv. Katarine u Sirovoj Kataleni (26. srpnja 1896.).

 


 

Koncelebriranu Svetu misu predvodio je preuzvišeni biskup Josip Mrzljak, biskup varaždinski. S biskupom su koncelebrirali upravitelj župe Budrovac i dekan Ðurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije preč. dr. Mario Kopjar, Nikola Samodol, koji je na službi župnika u Nedelišću i drugi svečenici.

Biskup Mrzljak u propovijedi se osvrnuo na važnost cjeloživotnog sazrijevanja i rasta u vjeri, rekavši kako je škola vjere također bitna u životu djece i mladih koji pohađaju redovne škole. Škola vjere pohađa se redovitim slušanjem Božje Riječi, primanjem sakramenata i otvaranjem svoga srca i duše za ljubav, dobrotu, dobročinstva, nadu i spasenje. Upozorio je pritom da kao što učenik nedolaskom na nastavu zaostaje u znanju, tako i vjernik nedolaskom na misu zaostaje u vjeri, pa se čak i izgubi na tom području života. Napomenuo je i važnost zahvaljivanja Bogu, kroz euharistiju i molitvu, primijetivši da ljudi danas, kako sve manje odlaze na mise, tako su i sve manje zahvalni na svemu što imaju. Čovjek danas, štoviše, sve svoje uspjehe i postignuća pripisuje sebi, a ne Božjem daru, pa zbog toga ne zahvaljuje Bogu molitvom i nedjeljnim misama, upozorio je biskup Mrzjak te sve okupljene pozvao da budu zahvalni na mnogo toga, a posebno na obitelji koja je osnova svakog društva. Na kraju mise upućene su riječi zahvale biskupu Mrzljaku na dolasku, a upravitelju župe preč. Gorupiću na sveukupnom vođenju župne zajednice u razdoblju tijekom kojeg je obnovio sve sakralne objekte i pokrenuo mnoge duhovne, humanitarne i vjerske aktivnosti.

Proslava je zaključena priredbom osnovnoškolske djece, polaznika područnih škola na području župe Budrovac (Budrovac, Čepelovac i Sirova Katalena), pod mentorstvom njihovih učiteljica Olge Lazar, Silvije Topolčić i Martine Krajcar Baltić, te nastupom crkvenog zbora župe Presvetog Trojstva iz Nedelišća pod vodstvom prof. Vlade Mihaljevića i crkvenog zbora mladih župe Budrovac pod vodstvom Magdalene Bavrke.

U povodu župnih jubileja objavljena je prva monografija župe Uznesenja BDM u Budrovcu. Dugogodišnji župnik preč. Mladen Gorupić, a sada upravitelj župe, pokrenuo je izdavanje monografije, a zatim i prikupio potreban materijal o povijesti i radu župe. Monografija obuhvaća tri naselja, Budrovac, Čepelovac i Sirovu Katalenu, a njezin se sadržaj temeljio na podacima iz župne Spomenice. Njezinim izdavanjem željelo se potaknuti buduće generacije da vjerno prikupljaju materijal o životu i radu u župi, kako bi uz neku veću obljetnicu nastalo još opširnije djelo o župi Budrovac.

U izdavanje monografije ukljuèili su se mnogi mještani i ustanove, darujući i novčane priloge.

Nakon Svete mise, slavlje je nastavljeno u Društvenom domu u Budrovcu na blagdanskom ručku i druženju.

 

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 702 
 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..