Srijeda, Rujan 20, 2017

H18

Poruka
 • EU e-Privacy Directive

  Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

  View e-Privacy Directive Documents

Primjer dobre prakse: Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

Đurđevac - O.Š. Đurđevac

Čitanje ne poznaje granice 2017 003U nižim razredima učitelji i knjižničari veliku pozornost posvećuju čitanju i slušanju pročitanog. Istraživanja su pokazala da čitateljske navike među školskom djecom u višim razredima pokazuju trend opadanja. Knjižničari žele učenicima približili ljepotu pisane riječi i poboljšati njihove čitalačke kompetencije i zbog toga provode razne projekte za promociju i poticanje čitanja. Jedan od takvih međunarodnih projekata školskih knjižnica započeo je 2013. godine pod nazivom Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja.


 

Ideja o suradnji osnovnoškolskih knjižnica Republike Slovenije i Republike Hrvatske nastala je na državnom stručnom skupu za školske knjižničare - 25. Proljetnoj školi školskih knjižničara. Glavne koordinatorice projekta su knjižničarke: Mirjana Čubaković iz OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće i Mirjam Klavž – Dolinar iz OŠ bratov Polančičev Maribor koje koordiniraju i povezuju škole širom Slovenije i Hrvatske.

Danas su u projektu 64 škole, a ciljevi projekta su promicanje svih vrsta pismenosti, promicanje i poticanje čitanja naglas, promocija školske knjižnice, promocija dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, uporaba novih medija u interpretaciji književnog djela, bogaćenje jezika i razvoj kritičkog mišljenja, istraživačko učenje, kreativno i suradničko korištenje Informacijsko-komunikacijske tehnologije, unapređivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa te promocija europskog identiteta.

Čitaju se prevedena književna djela autora susjedne zemlje naglas u knjižnici, u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ čime se postiže razvoj čitalačkih navika i vještina.

U ovaj vrijedan projekt OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac uključila se školske 2015./16. godine. Naša škola partner je OŠ Vrhovci Ljubljana. Ove 2016./2017. školske godine učenici 5. b razreda OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac u dogovoru s knjižničarkom Natašom Švaco odlučili su čitati knjigu slovenske autorice Dese Muck Totalno ozbiljno savršeni – bonton za tinejdžere. Učenice petog razreda OŠ Vrhovci Ljubljana s njihovom knjižničarkom Bernardom Frass čitali su knjigu hrvatske književnice Sunčane Škrinjarić Veter na počitnicah.

Učenici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac sastajali su se u knjižnici, čitali knjigu, raspravljali o bontonu i ponašanju u društvu, proučavali znamenitosti grada Ljubljane, pripremali prezentacije o Đurđevcu, našoj školi, upoznavanju novog učenika u razredu, predstavljanju svih članova razreda. Pripremali su igrokaz iz odlomka u knjizi koju su čitali pod nazivom Cvijeće za tetu Silvu.

Obrada književnog djela slovenske spisateljice na ovakav način pobudila je u djeci interes za nova samostalna istraživanja u okviru programa Građanskog odgoja i obrazovanja te Knjižnično informacijskog programa. Učenici su u knjižnici pretraživali o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima Republike Slovenije i Republike Hrvatske koristeći referentnu zbirku fonda knjižnice i podatke na internetu.

Završni susret organiziran je u našoj školskoj knjižnici. U organizaciji programa sudjelovali su učenici 5. b razreda, koordinatorica projekta knjižničarka Nataša Švaco, učiteljica Informatike Davorka Hrženjak i razrednik i učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture Danijel Domišljanović, budući ravnatelj škole. Planirani hodogram događanja zbog vremenskih uvjeta bio je promijenjen, ali sve što smo isplanirali u konačnici smo ostvarili na zadovoljstvo svih sudionika projekta.

Hodogram:

9:00 – 9:20 dolazak i doček učenika i učitelja iz OŠ Vrhovci Ljubljana

9:20 – 9:45 doručak u školskom restoranu

9:45 – 11:15 predavanje i obilazak Đurđevca i geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci uz stručno vodstvo turističkog vodiča, učiteljice povijesti i geografije, Elizabete Trepotec Marić

11:15 – 12:45 obilazak utvrde Stari grad, devina nastamba, Galerija, Interpretacijski centar Picokijade

13:00 – 13:45 ručak u restoranu

13:45 – 14:05 obilazak škole

14:10 – 16:15 program predstavljanja projekta u knjižnici (ppt o školi, Đurđevcu, 5.b, igrokaz prema poglavlju iz knjige Dese Muck Totalno ozbiljno savršeni - Cvijeće za tetu Silvu, recitacije o Podravini, program predstavljanja gošća – ppt o Ljubljani, ppt o knjizi Sunčane Škrinjarić Veter na počitnicah, predstavljanje učenica uz ples i gimnastiku)

16:15 – 16:50 sportske igre u dvorani

16:50- 17:00 pozdrav i rastanak uz pjesmu Podravino moja mila uz razmjenu poklona

Učenici su u međukulturnoj dimenziji na zajedničkom završnom susretu uz kreativno predstavljanje knjiga koje su čitali, predstavili razred, knjižnicu, školu, Đurđevac i širu zajednicu našim gošćama iz OŠ Vrhovci Ljubljana, a onda su naše gošće predstavile svoju školu, Ljubljanu, Sloveniju, grupu i svoj uradak.

Ovim putem zahvaljujemo se svim našim sponzorima koji su nam omogućili provedbu projekta: Gradu Đurđevcu, Muzeju Grada Đurđevca, Turističkoj zajednici grada, Zagrebačkoj banci, izdavačkim kućama Profil Klettu i Školskoj knjizi. Posebna zahvala poduzeću Avalon d.o.o. koji su za sve sudionike projekta sponzorirali tiskanje majica. Zahvaljujemo se i poduzeću „Autoprijevoznik“ na susretljivosti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posebna zahvala vanjskoj suradnici učiteljici Elizabeti Trepotec Marić koja nam je kao turistički vodič i sportski trener pomogla u realizaciji planiranog programa. U ovakvim projektima bitan je timski rad.

Bio je ovo prekrasno proveden dan pun doživljaja, a komentari naših učenika kao: Hvala vam knjižničarko što ste nam omogućili i organizirali ovo prekrasno druženje je najveće priznanje i uspjeh odgojno-obrazovnom djelatniku.

Hvala dragim gostima na lijepim uspomenama.

Nataša Švaco, dipl. knjižničar

 

 

 

Share on Facebook
comments

Nemate dozvolu za unos komentara.
Morate se prijaviti na stranice ili registrirati.
Za registraciju - u gornjem meniju, klik na "Registracija".
Nakon registracije na vrhu stranice, desno, klik na "Prijava".

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Župa svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

 • Svete mise od 09.07.2017. - 16.07.2017. Nedjelja, 09. 07. 2017. – 14. NEDJELJA KROZ GODINU           10:00 – ŽUPNA; Marija i Đuro, Marija i Ivan Janči           10:00 – KRŠTENJE...
 • Glasnik župe svetog Jurja br. 201/17 Br. 201/17*09.07.2017.*14. NEDJELJA KROZ GODINU     „U ono vrijeme reče Isus: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

Na stranicama je

Trenutno aktivnih Gostiju: 396 
 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..