Nedjelja, Rujan 24, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Poljoprivreda

Obavijest voćarima 16.05.2014.

Savjeti

Vrlo kišovita prva polovica svibnja pogoduje širenju najvažnijih bolesti voćaka, a olujni vjetar u posljednja dva dana izazvao je i brojna mehanička oštećenja na voćkama. Voćarima preporučamo da čim vremenski uvjeti dozvole obave redovite mjere zaštite svojih nasada. 

 

Za proizvođače jabuke i kruške 12.05.

Savjeti

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka proteklo je 6 dana i u tom je periodu prevladavalo nestabilno vrijeme s povremenim oborinama što je 11./12. svibnja pogodovalo razvoju uvjeta za infekciju uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis) , a agroklimatske stanice zabilježile su 25-30 litara kiše po kvadratnom metru.

 

Za proizvođače koštičavog voća 30.04.

Savjeti

Nestabilno vrijeme s čestim oborinama pogoduje širenju bolesti koštičavog voća kao što su šupljikavost lista (Stigmina carpophila), narančasta pjegavost lista šljive (Polystigmina rubrum), hrđa šljive (Tranzschelia discolor), krastavost ploda breskve (Venturia carpophila) te pepelnice breskve (Podosphaera pannosa). Obilaskom nasada koštičavog voća utrvđena je i prisutnost različitih štetnih gusjenica (savijači pupa ilista, sovice, grbice), voćnih pipa i lisnih uši.

   

Za proizvođače jabuka i krušaka 29.04.

Savjeti

Od posljednje preporuke proteklo je 6 dana i u tom je periodu prevladavalo je nestabilno vrijeme s čestim oborinama što je pogodovalo razvoju uvjeta za infekciju uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis). Od 22. travnja u voćnjacima jabuka pronalazimo simptome krastavosti jabuke na listu s obzirom da je prošao period inkubacije infekcija ostvarenih u prvom tjednu travnja.

 

Za proizvođače jabuka i krušaka 23.04.

Savjeti

U posljednjih pet dana prevladavalo je nestabilno vrijeme s čestim oborinama što je pogodovalo razvoju uvjeta za nekoliko vrlo jakih infekcija uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis). Prognostičari i u nstavku tjedna najavljuju slične vremenske uvjete te je vrlo važno provoditi redovite mjere zaštite, a razmak između tretiranja (4-7 dana)nprilagoditi količini oborina i porastu lisne mase.

   

Obavijest vinogradarima 23.04.2014.

Savjeti

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze prošlo je 12 dana, a u tom je periodu palo od 25 do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Mladice vinove loze uglavnom su dosegle duljinu oko 10 cm.

Suma dnevnih temperatura viših od 8°C mjerenih od 1. siječnja dosegla je danas, 23. travnja, 160°C što je potrebno za dozrijevanje oospora peronospore vinove loze.

 

Jaka zaraza pšenice sa žutom hrđom

Savjeti

Psenica zuta hrdjaObilaskom terena na području Virovitičko-podravske županije, također i na području ostalih susjednih županija, uočena je jaka zaraza pšenice sa bolesti Žuta (crtičava) hrđa pšenice (Puccinia striiformis f. sp. tritici). Bolest se jače razvija kod niske temperature i visoke vlage. Za sve koji nisu izvršili zaštitu lista pšenice a uoče niže navedene simptome potrebno je obavezno izvršiti zaštitu.

   

Stranica 2 od 20

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..