Petak, Rujan 22, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Poljoprivreda

Obavijest proizvođačima jagoda 09.04.

Savjeti

Počela je cvatnja jagoda na otvorenom, a svaka kiša u periodu cvatnje pogoduje širenju sive plijesni (Botrytis cinerea) u nasadu.

Za zaštitu jagoda od sive plijesni u Hrvatskoj su dozvoljeni fungicidi Switch 62,5 WG (karenca 7 dana), Trichodex WP* (karenca 4 dana),  Pyrus 400 SC, Teldor SC 500 i Signum (karenca 3 dana).

 

Za proizvođače koštičavog voća 03.04.

Savjeti

Prognostičari najavljuju mogućnost oborina tijekom vikenda i početkom narednog tjedna te koštičavom voću u fazi cvatnje prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu je potrebno obaviti dan ili dva prije kiše.

 

Obavijest vinogradarima 03.04.2014.

Savjeti

Ranije sorte vinove loze nalaze se u fazi pojave prvih listića, a kako prognostičari od subote najavljuju mogućnost češćih oborina, vinovoj lozi u prijeti opasnost od infekcije uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola).

   

Za proizvođače jabuka i krušaka 03.04.

Savjeti

Nasadi jabuka na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u početku cvatnje dok su kruške u punoj cvatnji. Prognostičari mogućnost novih oborina najavljuju tijekom vikenda i narednog tjedna pa voćarima preporučamo da prije kiše obave preventivnu zaštitu nasada.

 

Za proizvođače koštičavog voća 02.04.

Savjeti

Na bijelim ljepljivim pločama u nasadima šljiva zabilježen je kritičan ulov šljivinih osica (Hoplocampa sp.) pa voćarima preporučamo da u fazi opadanja latica obave zaštitu od navedenog štetnika.

U Hrvatskoj su za suzbijanje žute (Hoplocampa flava) i crne šljivine osice (Hoplocampa minuta) registrirani preparati na bazi afa-cipermetrina (Alfa 10 SC, Fastac 10 SC, Direkt, Fascon).

   

Obavijest voćarima 01.04.2014.

Savjeti

Posljednjih dana mnoge je voćare zabrinula brojna populacija dlakavih ružičara na cvjetovima šljiva. Dlakavi ružičar (Epicometis hirta) je kornjaš iz porodice listorožaca (Scarabaeidae), crne je boje s vidljivim svijetlim točkicama na pokrilju, obrasao brojnim bijelim ili žučkastim dlačicama. Hrani se cvjetnim organima biljaka pa zbog uništenih prašnika i tučkova ne dolazi do zametanja plodova.

 

Za proizvođače jabuka i krušaka 28.03.

Savjeti

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka i krušaka proteklo je 7 dana. U tom je periodu palo od 5 do 15 litara kiše, a agrometeorološke stanice u Ferdinadovcu i Novigradu Podravskom zabilježile su tijekom ponedjeljka (24.3.) uvjete za laku infekciju uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis).

   

Stranica 3 od 20

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..