Petak, Rujan 22, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Poljoprivreda

Za proizvođače ozimog ječma 12.03.14.

Savjeti

Nadprosječno topla zima pogodovala je vrlo ranoj pojavi bolesti na ječmu pa smo već u siječnju nalazili usjeve zaražene mrežastom pjegavosti (Pyrenophora terres) i sivom pjegavosti (Rynchosporium secalis). Velika količina oborina tijekom veljače i dugutrajno zadržavanje vlage na parcelama omogućili su snažan razvoj bolesti te je na večini parcela zaraza toliko jaka da je u fazi vlatanja ječma potrebno izvršiti zaštitu.

 

Privucite korisne ptice u voćnjak

Savjeti

Kucice Alojz SvegovicVećina ptica koje žive u našim krajevima korisne su poljoprivredi i šumarstvu, a samo mali broj vrsta čini povremenu ili stalnu štetu. U vrijeme sjetve i žetve, štetne mogu biti vrste koje se hrane sjemenkama kao što su vrana, svraka i gačac, no većina naših ptica hrani se kukcima i ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže. Vrlo su korisne sve vrste malenih sjenica, zatim brgljezi, puzavci, lastavice, ševe, svračci, češljugari, žune, djetlići.

 

Za proizvođače uljane repice 11.03.14

Savjeti

Obilaskom polja uljane repice tijekom toplih, sunčanih dana u veljači i početkom ožujka zabilježena pojava proljetnih repičinih pipa (Ceutorhynchus napi, Ceutorhynchus pallydactylus) u kritičnom broju te su vidljivi ubodi u stabljici uljane repice i odložena jaja. Pojava prvih proljetnih pipa ove je godine zabilježena već sredinom siječnja kad su dnevne temperature dosezale 15°C.

   

Za proizvođače ozimih žitarica 11.03.14

Savjeti

Tijekom jeseni, zajedno s ozimim žitaricama, niću i korovi. Od širokolisnih korova su to kamilica, jarmen, mišjakinja, priljepača, mrtva kopriva, čestoslavica, divlji mak i pastirska torbica, a od korovnih trava slakoperka, ljulj, mišji repak i divlja zob. Korovi prezime zajedno s ozimim žitaricama i konkurenti su im za hranjiva, svjetlo, vodu i prostor te je preporučljivo provesti zaštitu herbicidima u najranijim stadijima razvoja.

 

Obavijest voćarima 05.03.2014.

Savjeti

Breskve i nektarine na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u razvojnom stadiju od nabubrenih pupova do pojave zelenog vrška pa tijekom vlažnih i kišovitih dana postoji opasnost od infekcije uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans). Optimalna temperatura za infekciju je u rasponu od 10-20°C, no uz dovoljnu dugo razdoblje vlaženja biljnih organa infekcija je moguća i pri temperaturi nižoj od 5°C. 

   

Najvažnija pravila u rezidbi vinove loze

Savjeti

Rezidba loze 2014Višegodišnjom prisutnošću na terenu, za najveći broj vinogradara u kontinentalnoj Hrvatskoj, sa sigurnošću se može ustvrditi kako je razina znanja, a posebice u praktičnoj primjeni rezidbe vinove loze prilično oskudna. Upravo zato, Savjetodavna služba u brojnim županijama, znanjem i zalaganjem svojih djelatnika, uporno pokušava pomoći u otklanjanju spomenutih nedostataka. U nastavku su sažeto prikazana najvažnija pravila u rezidbi vinove loze, za najzastupljenije uzgojne oblike Guyot i „Zavjesa“.

 

Obavijest voćarima - 19.02.2014.

Savjeti

Porast temperature tijekom proteklih dana ubrzao je kretanje vegetacije koštičavog voća. Od faze nabubrenih pupova tijekom kišovitih dana koštičavom voću prijeti opasnost od infekcije uzročnicima bolesti, osobito uzročnikom kovrčavosti lista breskve i nektarine pa preporučamo voćarima danakon provedene rezidbe koštičavog voća (breskva, nektarina, marelica, višnja, trešnja, šljiva), a prije samog kretanja vegetacije (najkasnije u fazi nabubrenih pupova) obave «plavo» prskanje pripravcima na osnovi bakra. Ovom mjerom preventivno štitimo voćke oduzročnika kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans) te šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla).

   

Stranica 4 od 20

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..