Nedjelja, Rujan 24, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Poljoprivreda

Prateći dokumenti za vinogradare

Savjeti

Vinogradari, da bi legalno mogli prodavati svoje grožđe do ove godine, morali su ishoditi Rješenje za stavljanje grožđa u promet. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju prestala je obveza ishođenja rješenja o prometu grožđa. Prema važećim propisima, vinogradari koji prodaju grožđe, dužni su se, prije berbe grožđa odnosno prodaje istog, javiti u regionalni ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Agencija će im na njihov zahtjev izdati tzv. Prateće dokumente.

 

Obavijest vinogradarima 06.09..2013.

Savjeti

U periodu od 24. do 28. kolovoza zabilježili smo pet kišnih dana s vrlo velikom količinom oborina (čak 110 l/m2 izmjereno je u Novigradu Podravskom), mjestimičnom tučom i dugim periodom vlaženja biljnih organa. Takvi su uvjeti pogodovali razvoju sive plijesni i kisele truleži u vinogradima. Prognostičari i u narednom tjednu ponovno najavljuju kišu te prijeti velika vjerojatnost od daljnjeg širenja navedenih bolesti.

 

Za proizvođače oraha 19.08.2013.

Savjeti

U posljednjih deset dana na žutim ljepljivim pločama na području koprivničke Podravine zabilježili smo masovan ulov orahove muhe (Rhagoletes completa), a ovih dana možemo očekivati odlaganja jaja u zelenu lupinu oraha. Ličinke orahove muhe žive i hrane se unutar zelene lupine pa ona s vremenom pocrni i zalijepi se za ljusku oraha. Prošle smo godine na području koprivničke Podravine zabilježili značajne štete od ovog novog štetnika.

   

Obavijest vinogradarima 16.07.2013.

Savjeti

Od predhodne preporuke za zaštitu vinograda agroklimatske stanice zabilježile su od 40 do 70 mm kiše po kvadratnom metru, srednju dnevnu temperturu oko 20°C te visoku relativnu vlagu zraka. Takvi su klimatski uvjeti bili izuzetno povoljni za širenje najznačajnijih bolesti vinove loze.

 

Za proizvođače jabuka i krušaka 08.07.

Savjeti

Kako je od prošle preporuke palo 30 – 50 litara kiše po kvadratnom metru potrebno je ponoviti prskanje, ako je ono obavljeno prije jučerašnje kiše. Uz srednju dnevnu temperaturu od 20°C i više moguće je sekundarno širenje krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) osobito u voćnjacima s vidljivim simptomima na listu. Toplo i sparno vrijeme pogoduje širenju pepelnice jabuke (Podosphaera leucitricha) te je prilikom zaštite jabuka potrebno posebnu pozornost posvetiti i ovoj bolesti. Stoga ponavljamo preporuku od 4. srpnja 2013.

   

Za proizvođače jabuka i krušaka 04.07.

Savjeti

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka i krušaka proteklo je 14 dana. Agroklimatske stanice su u periodu od 23. do 25. lipnja zabilježile 10-15 litara liše po kvadratnom metru dok je u preostalom razdoblju prevladavalo toplo i sparno vrijeme.

 

Za proizvođače koštičavog voća 04.07.

Savjeti

Krajem lipnja zabilježili smo veći ulov leptira breskvinog savijača (Cydia molesta), breskvinog moljca (Anarsia lineatella) i šljivinog savijača (Cydia funebrana) na feromonske klopke. Na plodovima napadnutim gusjenicama navedenih štetnika vrlo često se razvija i trulež.

   

Stranica 5 od 20

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..