Nedjelja, Rujan 24, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Poljoprivreda

Obavijest ratarima 10.05.2013.

Savjeti

Veća količina oborina početkom svibnja i toplo vrijeme pogoduju razvoju bolesti na žitaricama, a meteorolozi oborine najavljuju i u narednom tjednu što će dodatno pogodovati razvoju bolesti. Strne žitarice nalaze se u fazi klasanja ili početku cvatnje te je sada vrijeme za posljednju zaštitu fungicidima.
 

Obavijest vinogradarima 09.05.2013.

Savjeti

Zbog toplog kraja travnja i početka svibnja u vinogradima je zabilježen intenzivan porast mladica te su one ovisno o sorti duljine 20-50 cm.

Suma dnevnih temperatura viših od 8°C mjerenih od 1. siječnja dosegla je 28. travnja 160°C što je potrebno za dozrijevanje oospora peronospore vinove loze. Kiša koja je padala tijekom 3., 4. i 5. svibnja omogučila je na većini lokaliteta klijanje oospora i prve primarne infekcije uzročnikom peronospore vinove loze (Plasmopara viticola). Inkubacijski period primarne infekcije završit će za dva do tri dana te je potrebno obaviti preventivnu zaštitu vinove loze.

 

Za proizvođače jabuka i krušaka 08.05.

Savjeti

U posljednjih pet dana prevladavalo je nestabilno vrijeme s pljuskovima što je pogodovalo razvoju uvjeta za nekoliko vrlo jakih infekcija uzročnikom krastavosti (Venturia inaequalis). U tom su periodu agroklimatske stanice zabilježile različitu količinu obarina što je prikazano u tablici.

   

Za proizvođače jabuka i krušaka 18.04

Savjeti

Za vikend (21. i 22. travnja) prema vremenskoj prognozi najavljena je kiša pa je prskanjepotrebno obaviti prije kiše. U takvim uvjetima može doći do zaraze uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) i krastavosti krušaka (Venturia pyrina), stoga je potrebno preventivno primijeniti fungicide na osnovi ditianona (Delan SC 750, Delan 500 SC ili Delan 700 WDG) ili mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neo Tec, Mankozeb, Pinozeb, Star 80 ili dr.).

 

Za proizvođače koštičavog voća 18.04

Savjeti

Za nedjelju i ponedjeljak (21. i 22. travnja) prema vremenskoj prognozi najavljena je kiša pa jeprskanje potrebno obaviti prije kiše. U kišnim uvjetima tijekom cvatnje koštičavog voća može doći do zaraze uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa).

 

   

Za proizvođače uljane repice 11.04.

Savjeti

Obilaskom polja uljane repice tijekom protekla 3 nešto toplija dana zabilježena pojava proljetnih repičinih pipa (Ceutorhynchus napi, Ceutorhynchus pallydactylus) u kritičnom broju te su vidljivi ubodi u stabljici uljane repice i odložena jaja.

 

Za proizvođače koštičavog voća 11.04.

Savjeti

Počelo je cvatnja marelicama te tijekom najavljenog kišnih dana može doći do infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu (prije kiše) moguće je izvršiti pripravcima kao što su Chorus 50 WG, Nativo 75 WG, Difcor, Indar 5 EW, Switch 6,25 WG, Signum DF, Zino, Lupo, Kidan ili Bavistin.

   

Stranica 7 od 20

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..