Nedjelja, Rujan 24, 2017

H18

Poruka
  • EU e-Privacy Directive

    Djurdjevac.eu koristi kolacice za pruzanje boljeg korisnickog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglasavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vasem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice djurdjevac.eu slazete se sa koristenjem kolacica. Za nastavak pregleda i koristenja web stranice kliknite na "Slazem se".

    View e-Privacy Directive Documents

Poljoprivreda

Obavijest ratarima 26.10.2012.

Savjeti

U jesen, zajedno s ozimim žitaricama, niću i korovi. Od širokolisnih korova su to kamilica, jarmen, mišjakinja, priljepača, mrtva kopriva, čestoslavica, divlji mak i pastirska torbica, a od korovnih trava slakoperka, ljulj, mišji repak i divlja zob. Korovi prezime zajedno s ozimim žitaricama i konkurenti su im za hranjiva, svjetlo, vodu i prostor te je preporučljivo provesti zaštitu herbicidima u najranijim stadijima razvoja.

 

Za proizvođače krumpira 17.08.

Savjeti

Kad gomolji merkantilnog krumpira dosegnu željenu veličinu moguće je izvršiti desikaciju cime (uništavanje nadzemnog dijela biljke primjenom herbicida).

 

Obavijest vinogradarima 02.08.

Savjeti

Narednih dana na ranijim sortama vinove loze očekujemo stadij mekšanja i promjene boje bobice. Porastom količine šećera u grožđu raste opasnost od razvoja botritisa ili sive plijesni. U ovoj razvojnoj fazi loze predlažemo primjenu botriticida: Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Mythos SC, Botril 300 SC, Cezar, Botrycid.

   

Za proizvođače oraha 30.07.

Savjeti

Prije deset dana na žutim ljepljivim pločama zabilježili smo prvi ovogodišnji ulov orahove muhe (Rhagoletes completa), a ovih dana možemo očekivati početak odlaganja jaja u zelenu lupinu oraha. Ličinke orahove muhe žive i hrane se unutar zelene lupine pa ona s vremenom pocrni i zalijepi se za ljusku oraha. Prošle smo godine na području cijele Koprivničko-križevačke žuapanije zabilježili značajne štete od ovog novog štetenika.

 

Za proizvođače jabuka 30.07.

Savjeti

Od prethodne preporuke za zaštitu jabuka proteklo je više od 15 dana, a u tom je periodu, ovisno o lokaciji, zabilježeno 15-30 litara kiše po kvadratnom metru. Preporučamo voćarima da ponove preventivnu zaštitu zimskih sorata jabuka pripravcima na osnovi kaptana (Captan, Merpan, Stoper) ili trifloksistrobina (Zato 50 WG, Zato plus). Pripravci na osnovi trifloksistrobina suzbijaju i pepelnicu jabuke.

   

Za proizvođače koštičavog voća 18.07.

Savjeti

U mladim nasadima šljiva zabilježena je visoka populacija šljivine hrđaste grinje (Aculus fockeui). Navedena grinja je vrlo sitna i nije vidljiva prostim okom. Siše na naličju listova šljive te uzrokuje pojavu sitnih zvjezdastih klorotičnih pjega, uvijanje i deformaciju mladog lišća te srebrnkasti sjaj na starijem lišću šljiva.

 

Za proizvođače jabuka i krušaka 13.07.

Savjeti

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuke i kruške proteklo je više od 14 dana. U tom smo periodu zabilježili uglavnom vruće i sparno vrijeme s tek ponekim lokalnim pljuskom.

   

Stranica 8 od 20

Povijesno-kulturni sadržaj

Podravske širine

Oglašavanje na portalu

Oglasavanje2013

 
Copyright © 2017 Đurđevac - Rooster.City. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..